Pokud se naučíte tento recept našich babiček, už nikdy nebudete používat jiný tuk na vaření, pečení a ani k jídlu

Možná jste již slyšeli o ghee másle, které má původ v Indii a je důležitou součástí asijské kuchyně již po staletí. Výhodou je, že je zdravější než klasické máslo, neobsahuje žádné cukry a je vhodnou alternativou pro ty, kteří trpí intolerancí na laktózu. Takové máslo si můžete zakoupit v obchodech se zdravou výživou, nebo si jej jednoduše připravte doma.

Slovo „ghee“ v překlad znamená něco jako posypat, nebo nasypat. Celý proces výroby spočívá v tom, že se tuk oddělí od mléčné sušiny a vody. Stačí máslo jen roztát a po čase budete vidět jak se tuk odděluje a mléčná sušina usazuje na spodku. Po celém procesu je ghee máslo syté žluté barvy a má olejovitou konzistenci. Když však vychladne, je krásné krémové.

ghee1
Proč byste ho tedy měli začlenit do svého jídelníčku?

Čtěte také: Většina lidí kupuje špatná kuřecí prsa. Před každým nákupem je třeba důkladně prohlédnout maso, zda na sobě nemá výrazné bílé pruhy. Proč takové kusy raději nechat v regálu? Zjistěte to!

Hlavně kvůli tomu, že má mnoho výhod a je to zdravější forma klasického másla. Ghee máslo je bohaté na vitaminy A, D, E, které jsou v tuku. Máslo se vám jen tak lehce nezkazí a vydrží v chladničce i dva měsíce. Je prospěšné i pro střevní bakterie a posiluje imunitní systém, podporuje mozek a zajišťuje zdravý růst kostí. Také je to dobrý pomocník při hubnutí, stejně jako kokosový olej, o kterém jsme vám již psali. Ghee máslo navíc můžete použít při vaření i pečení.
Do hrnce si dáme máslo nakrájené na kostičky a postupně ho rozpouštíme.

ghee3
Na začátku můžeme mít plamen vyšší, ale asi po 5 minutách ho snížíme tak, aby máslo stále bublali.

ghee4
Celý proces trvá přibližně 30 minut a máslo je třeba neustále míchat. Na začátku se vám na povrchu může udělat bílá pěna, ta však po chvilce zmizí a začnou se vám oddělovat jednotlivé složky, jak jsem to vzpomínala na začátku článku.

ghee6
Když vám zůstane zlatavá, čirá tekutina, máslo je hotové.

ghee7
Na spodku hrnce budete mít usazenou hmotu a proto ghee máslo přelijte do sklenice přes sítko.

ghee8
Musím se přiznat, že když jsem ho dělala poprvé, tak mi shořelo. Proto při teplotě v tomto případě platí, že méně je někdy více.
ghee9
K receptu přidávám i video, kde najdete všechny kroky.