Strouhaný tvaroháč: Velmi oblíbený tvarohový koláč, který je jednoduchý, rychlý a můžete si ho připravit již dnes

Velmi populární koláček, který, myslím si, všechny dobře znáte. Možná je však váš recept trochu odlišný od toho našeho, proto neváhejte a inspirujte se. Strouhané těsto je klasika, která se skvěle hodí právě k tvarohové náplni.

kolac1-1
Budete potřebovat:

  • 400 gramů hladké mouky
  • 150 gramů moučkového cukru
  • 250 gramů másla
  • 1 kypřící prášek
  • 1 žloutek
  • 4 lžíce kakaa
  • 700 gramů tvarohu
  • 150 gramů moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 3 žloutky
  • 4 bílky

Postup:

Čtěte také: Luxusní jídlo s unikátním názvem – Strasanka. Je výjimečné chutí, jednoduchostí i netradiční přípravou

Jako první si vypracujeme těsto. Spojíme si v jedné misce mouku, cukr, máslo, kypřící prášek, žloutek a kakao. Vypracujeme hutné a pevnější těsto, které rozdělíme na poloviny, obalíme do potravinářské fólie a dáme alespoň na půl hodiny do chladničky.

Mezitím si připravíme tvarohovou nádivku. Nejlepší je použít hrudkový tvaroh, díky kterému koláček chutná opravdu skvěle a je trochu pevnější. Utřeme si tvaroh, cukr, žloutky a vanilkový cukr. Pro chuť můžeme přidat i trochu citronové kůry. Mimo nádivku si z bílků ušleháme pevný sníh, který k tvarohu přimícháme. Nádivka tak bude vláčná a opravdu fajnová.

kolac3
Plech si vyložíme papírem na pečení, případně vymažeme trochou másla. Polovinu těsta nastrouháme na spodek. Na těsto navrstvíme tvarohovou náplň a na nádivku opět nastrouháme druhou polovinu těsta. Celý koláč pečeme 30 minut ve vyhřáté troubě na 180 stupňů Celsia. Jednoduchý koláček, který se nedá zkazit. Dobrou chuť.