Štrůdl 3x jinak. Tyto skvělé recepty musíte zkusit.

Čekáte návštěvu a nevíte co jim nabídnout? Oslaďte si chvíli strávenou se svými přáteli netradičním štrůdlem.
Máme pro Vás 3 různé druhy štrůdlu: jogurtový, klasický a z bramborového těsta.
Je jenom na Vás, který si vyberete 🙂

Závin z jogurtového těsta

..:Co budete potřebovat:..

Čtěte také: Úžasný sladký dezert vhodný k odpolední kávičce. Tvarohové koláčky, na jejichž výrobu budete potřebovat jen 4 suroviny!

150 ml bílého jogurtu
140g hery
300g haldké mouky
1 žloutek
1/2 prášku do pečiva
vejce na potření
moučkový cukr na posypání

400g jablek
400g hrušek
skořice
cukr krystal
hrst strouhanky
( kdo chce může přidat rozinky )

..:Postup:..

Na vál si dejte mouko, prášek do pečiva a nakrájenou heru.
Kulatým nožem zapracujeme jogurt a žloutek. Poté rukama vypracujeme hladké těsto.
Těsto pak zabalíme do fólie a necháme odpočinout přibližně 45 minut.
Mezitím si jablka a hrušky oloupeme a nastrouháme. Kdo chce může nakrájet na menší plátky.
Pak je na řadě opět těsto. Rozdělíme se ho na 2-3 části a každé vyválíme na tenký plát.
Poté jednotlivé pláty pokládejte na plech, posypte opraženou strouhankou, cukrem a skořicí.
Kdo chce může cukr a skořici zpracovat s jablky a hruškami.
Do středu plátu nasypete směs.
Jednu stranu přeložte přes ovoce a potřete vejce a to samé s druhou stranou.
Závín pečeme 20-30 minut na 180°C.

Tradiční závin s jablky a vínem

[hana-code-insert name=’google‘ /]

..:Co budete potřebovat:..

350g hladké mouky.
1 vejce
1.5dl mléka
20g másla
žloutek
moučkový cukr na posypání
máslo na potření

700g jablek
300g hroznového vína
100g krupicového cukru
80g strouhanky
10 lžic másla
2 lžíce rozinek

..:Postup:..

Na vál si prosejeme mouku a doprostřed si uděláme důlek do něho nalijeme mléko a rozpuštěné máslo.
Přidáme vejce a rukama vypracujeme těsto, které necháme odpočinout.
Pak budeme postupovat stejně jako u předešlého těsta.
Na těsto pak pokládáme jablka s hroznovým vínem a rozinky. Poprášíme strouhankou a pokapeme máslem.
Závin pečeme 20-30 minut na 180°C.

Bramborový závin s jablky

[hana-code-insert name=’Dole‘ /]

..:Co budete potřebovat:..

250g hrubé mouky
160g vařených brambor
80g másla
1 vejce
1dl
10g cukru
10g droždí
špetka strouhaného citornu
moučjkový cukr na posypání

700g jablek
100g másla
60g strouhanky
hrst mandlí
cukr podle chuti
lžíce mleté skořice
trocha rumu ( nemusí být )

..:Postup:..

Droždí s cukrem rozmícháme ve vlažném mléce a necháme na teplém místě vzejít kvásek.
Mezitím nastoruháme uvařené brambory a přidáme k nim rozpuštěné máslo, mouku, sůl, citrónovou kuru a vejce.
Přilijeme vzešlý kvásek, podle potřeby přilijeme mléko a zaděláme tužší těsto. Poprášíme moukou a přikryjeme utěrkou. Na teplém místě necháme vykynout.
Vykynuté těsto rozválíme a rozdělíme na 2 pláty. Potřeme je rozpuštěným máslem a pokládáme jablka, mandle a posypeme skořicí a cukrem. Kdo chce může pokapat rumem. Na závěr posypeme strouhankou těsto stočíme do závinu a položíme na plech kde necháme ještě chvíli kynout. Potřeme vejcem a pečeme do růžova na 170°C.