Vrstvený jablečný koláč: Voní po skořici, je šťavnatý a příprava už nemůže...

Vrstvený jablečný koláč: Voní po skořici, je šťavnatý a příprava už nemůže být jednodušší

Toto je přesně ten druh koláče, o kterém si řeknete, že je fajn, ale nebude mít velký úspěch. Právě naopak! Co můžete pokazit jemným, pružným a vrstveným jablečným koláčem? Ideální recept na nedělní koláček, který potěší všechny bříška. Ideální na podzim, protože potřebujeme spotřebovat bohatou úrodu z našich zahrad. Pojďme tedy na to!

Budete potřebovat:

  • 1 hrnek krupice
  • 1 hrnek hladké mouky
  • 1 hrnek cukru
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 vanilkový cukr
  • 6 velkých nastrouhaných jablek
  • skořice podle chuti, klidně i skořicový cukr
  • olej na vymazání plechu
  • nastrouhané máslo podle potřeby

postup:

V misce si nejprve smícháme všechny suché ingredience.

jablkovykolac3Plech si vymažeme máslem nebo olejem a vysypeme moukou.

jablkovykolac4Na dno nasypeme trošku moučné směsi.

jablkovykolac5Následně přidáme vrstvu strouhaných jablek. Na jablíčkách nešetřete.

jablkovykolac6Opět jde vrstva mouky. Použijte tolik, aby vrstva jablek neprosvítala. Následně jde opět vrstva s jablíčky. Takto vrstvíme dokud se nám nemine směs mouky a směs jablek. Je jen a jen na vás, jaký poměr surovin zvolíte. Záleží to i od rozměru plechu, který používáte. Pokud je velký a hluboký, budete potřebovat větší množství.

jablkovykolac7Nakonec na vrch nastrouháme máslo.

jablkovykolac8Koláček pečeme v předehřáté troubě na 200 stupňů Celsia asi 40 minut, dokud nebude povrch hnědo zlaté barvy.

jablkovykolac9Vrch ještě můžeme posypat moučkovým cukrem, případně i skořicovým cukrem. Mňam! Dobrou chuť.