11 Potravin, které by neměly chybět ve Vašem jídelníčku. Vaše tělo Vám za ně poděkuje!

Ukazuje se, že banány a avokádo byly nespravedlivě vyloučeny ze stravy mnohých. Několik soust denně Vás však může chránit před ztrátou zraku a není třeba se vzdát stravování chleba, abyste zůstali fit.

Už padlo mnoho rozhovorů o všech nebezpečných potravinách, které kolem Vás jsou. Ale pravdou je, že všichni budeme v pořádku s malou pomocí vyvážené stravy.

Vytvořili jsme tak pro Vás seznam potravin, které Vám pomohou vypadat krásně a Vaše tělo se bude cítit dobře.

Čtěte také: Toto si můžete vychutnat každý den k večeři bez toho, abyste přibrali! Chutné nízkotučné jídlo, kterého můžete jíst neomezené množství!

1. Celozrnný chléb

Celozrnný chléb obsahuje mnoho vitaminů B6 a B9, které pomáhají posilovat nervový systém, udržovat vyrovnaný emoční stav a také posílit imunitní systém. Je to potravina nabitá množstvím stopových minerálů, včetně hořčíku, což je klíč k udržení vysoké energetické úrovně. Proteiny jsou zodpovědné za budování svalů a kostí, a uhlohydráty pomáhají koncentrovat Váš mozek.

Užitečná rada! Připravte si sendvič s celozrnným chlebem, rajčaty a mozzarellou na dopolední brunch.

2. Borůvky

Borůvky mají širokou škálu výživných vitamínů, které přispívají ke zdraví pokožky a také hrají nesmírnou úlohu v udržení dokonalého zraku.

Užitečná rada! Vytvořte si bobulový salát s jahodami, borůvkami a jogurtem.

3. Avokádo

Avokádo chrání Vaše srdce. Pomáhá stabilizovat krevní tlak a snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění.

Užitečná rada! Použijte při výrobě sendivče avokádo namísto másla (ujistěte se, že je na celozrnném chlebu.)

4. Mrkev

Každodenní sousto mrkve udrží doktora pryč. Mrkev pomáhá Vašemu imunitnímu systému a obsahuje karoten: látku, která se mění ve Vitamínu A uvnitř těla. Vitamín A zlepšuje naši odolnost vůči infekcím.

Užitečná rada! Pokud zlehka osmažíte mrkev a nalijte na ni trochu slunečnicového oleje, urychlíte proces trávení vitamínu A.

5. Banány

Banány jsou často nezaslouženě vyloučeny ze seznamu zdravé stravy. Ale nic nepomáhá snižovat hladinu cukru v krvi lépe než banány.

Banány obsahují odolný škrob, který Vám dává pocit plnosti a snižuje Vaši chuť k jídlu zpomalením Vašeho žaludku od vyprazdňování. A také obsahují pektin, který pomáhá zbavit se toxinů z těla.

Užitečná rada! Udělejte si banánovo-jablečné smoothie bohaté na vitamíny hned z rána.

6. Ořechy

Ořechy mají velké množství vlákniny, což pomáhá pokožce zůstat jasnou a zářící. Namísto vylučování skrze naší kůži, ořechy pomáhají odstranit vyčerpání, kvasinky a mnohé infekce z těla pomocí vlákniny.

Ale přesto příliš mnoho ořechů může vést k nárůstu tělesné hmotnosti, takže je třeba všechno jíst s mírou!

Užitečná rada! Zvolte jako malé občerstvení malý balíček ořechů.

7. Zvonkovité papriky

Zvonkovité papriky snižují hladinu cholesterolu a zmenšují záněty. Jsou dobrým zdrojem vitamínu A, vitamínu C a také vitamínu E, který hraje důležitou roli při udržování zdravých vlasů a mladé pokožky.

Užitečná rada! Pokud nemáte rádi citróny, můžete je nahradit paprikou, která obsahuje téměř tolik vitamínu C jako citróny.

8. Fazolky

Vyváženost komplexních sacharidů a bílkovin poskytuje pomalý, stabilní zdroj glukózy místo náhlého nárůstu, který může nastat po konzumaci jednoduchých sacharidů. Takže fazolky jsou dobré pro lidi s cukrovkou, ale i když nemáte tento problém, fazolky stále napomáhají procesu nahrazení starých buněk novými.

Užitečná rada! Pokud zřídkakdy konzumujete maso, drůbež a ryby, fazolky mohou být při získávání potřebných bílkovin velmi užitečné.

9. Listová zelenina

Listová zelenina deaktivuje určité zánětlivé markery v celém těle, které mají za to, že podporují srdeční onemocnění. Tato zelenina také obsahuje mnoho železa, které hraje důležitou roli při produkci červených krvinek a je nezbytné pro metabolické procesy.

Užitečná rada! Přidejte listovou zeleninu do každého salátu.

10. Fíky

Fíky obsahují fruktózu, glukózu, celulózu, pektiny, organické kyseliny, vitamíny A, C, B1, B12 a další. Jsou vhodné pro zlepšení trávicího zdraví, udržení vápníku v kostech a snížení rizika osteoporózy.

Užitečná rada! Spolu s ořechy, sušenými fíky a jiným sušeným ovocem jde o dobré výživné občerstvení.

11. Vejce

Vejce obsahují 12 základních vitamínů: A, D, E, H, K, skupinu B (B1, B2, B3, B4, B9) a další. Žloutek vejce má tolik vitamínu D jako rybí olej (dobrá zpráva pro Vás). Vejce jsou také bohaté na aminokyseliny a ve skutečnosti hrají klíčovou roli v budování Vašeho těla tou správnou cestou.

Užitečná rada! Připravte si vejce na jakýkoli způsob, tedy jako omeletu, smažené, vařené, jemně vařené, nebo jakkoli se Vám líbí!