Babička mě naučila tento recept na tradiční velikonoční dezert, který se v naší rodině připravuje více jak 75 let. Dnes ho předávám své dceři jako rodinnou tradici!

Kromě tradičních masných pochoutek, zákusků a malovaných vajíček by na velikonočním stole neměl chybět ani tento sladký dezert. Ty, které ho připravují každý rok na něj nedají dopustit. Hned, jak ho ochutnáte, pochopíte proč. Jemný tvarohový pudink je plný oříšků, rozinek a osvěžujícího citrónového aroma. Kombinace chutí, která se snoubí v tomto dezertu je opravdu skvělá. Proto byste měli následující recept zařadit ke svým oblíbeným.

Ani v případě, že nejste zruční v pečení koláčů, byste se neměli dát odradit přípravou tohoto dezertu. Zvládne ho i začátečník, proto se není čeho obávat. Tato pochoutka Vám přinese zaručený úspěch.

Při výběru tvarohu k přípravě tohoto dezertu, byste měli dbát na jeho vysoký obsah tuku. Vybírejte vždy nejčerstvější tvaroh a totéž platí i o zakysané smetaně. Ta by měla mít kolem 15 %. Obecně platí, čím hustší, tím lepší. Pokud rádi používáte různé koření, při přípravě tvarohu můžete použít i mletý kardamon nebo badyán. V kombinaci s kandovaným ovocem Vám už jen z té vůně potečou sliny.

Čtěte také: Pozor, tohle musíte vyzkoušet! Myslíte si, že hranolky musí být nutně jenom z brambor? To je velký omyl. Zkuste zajímavou novinku. Mrkvové hranolky s parmazánem chutnají prostě úžasně! Jak je připravíte?

Co budete potřebovat

  • 800 gramů tvarohu
  • 180 gramů cukru
  • 50 gramů mandlí
  • 150 gramů másla
  • 1 citrón
  • 4 žloutky
  • 200 ml zakysané smetany
  • 50 gramů rozinek
  • 10 gramů vanilkového cukru

[hana-code-insert name=’google‘ /]

Jak na to?

Tvaroh prosejeme přes sítko, abychom odstranili hrudky. Měl by být jemný.

Následně smícháme žloutky s krystalovým a vanilkovým cukrem. Nejprve je začneme míchat jen vidličkou, dokud nevyšleháme světlou pěnu. Potom použijeme mixér a když jsou žloutky s cukrem dostatečně vyšlehané, začneme postupně přidávat kysanou smetanu.

Do této žloutkové směsi postupně přidáváme měkké máslo (které jsme nechali déle stát při pokojové teplotě). Pak přisypeme tvaroh. Šleháme dokud nevytvoříme krémovou hmotu.

Nyní si připravíme vodní lázeň. Nádobu s tvarohovým krémem vložíme do hrnce s vodou. Krém dále připravujeme na mírném plameni. Tento proces je poměrně dlouhý. Prvních 10 minut (během nichž směs neustále mícháme) by měl tvaroh postupně tát. Pak už celý krém začne houstnout. Dbejte na to, abyste krém nepřivedli k varu! Celý proces míchání krému by měl trvat přibližně 30 minut.

Potom krém přesuneme ze sporáku a okamžitě umístíme do nádoby se studenou vodou. Krém neustále mícháme, aby se nám na povrchu nevytvořila „kůže“. Jakmile se voda, která má krém chladit, oteplí, vyměňte ji znovu za studenou.

Do zcela vychladlého krému přidáme omyté a osušené rozinky. Mandle nasekáme na drobnější kousky a přidáme do krému. Potom si nastrouháme kůru z citrónu, kterou přidáme k pudinkové směsi. Vše spolu dobře smícháme.

[hana-code-insert name=’Dole‘ /]

Následně si připravíme formu z cedníku nebo síta, kterou vyložíme několika vrstvami mokré gázy. Poté cedník umístíme do větší nádoby, která bude zachycovat přebytečnou tekutinu. Následně do cedníku vyloženého gázou vylijeme celý krém a jeho povrch znovu překryjeme gázou. Horní část můžeme přikrýt a zároveň i zatížit talířem. Takto přichystaný tvarohový pudink umístíme do chladničky na 12 hodin.

Po 12 hodinách dezert vyndáme z „formy“ a gázy a můžeme servírovat. Podáváme ozdobený rozinkami nebo oříšky.

Přejeme Vám dobrou chuť!