Babička mi konečně prozradila recept na její úžasně jemný jablečný štrůdl!

Celé dětství (a vlastně i část dospělosti) jsem přemýšlela, jaktože štrůdl od babičky chutná tak moc jinak, ale 100x lépe než jakýkoliv jiný. Konečně mi babička prozradila, jak tuto dobrotu připravuje a já se s vámi o recept ráda podělím!

Kouzlem celého štrůdlu je šlehačkové těsto, které nemá chybu! Je mnohem jemnější než klasické listové těsto a opravdu skvěle se s ním pracuje! A štrůdl ještě k tomu voní mnohem lépe než ten klasický.

Budete potřebovat: 

Těsto:

Čtěte také: Dezert pro příští návštěvu už máte jasný. Budete překvapeni, jak skvěle chutná a jak rychle ho dokážete připravit. O co se jedná? Neuvěříte, že tato novinka se dá připravit z pár klasických ingrediencí

  • 500 g hladké mouky
  • 200 g smetany ke šlehání (alespoň 31%)
  • 2 vejce
  • půl balíčku kypřícího prášku
  • 2 lžíce octa
  • špetku soli

Náplň:

  • tvaroh
  • rozinky
  • strouhanku
  • strouhaná jablka
  • skořici
  • mák
  • zavařené třešně
  • moučkový cukr

Potření:

  • máslo
  • trochu rumu

Jak na to? 

Nejprve si připravíme těsto – v misce smíchejte nejprve sypké ingredience (mouku, sůl a kypřící prášek) a poté k nim přidejte ty tekuté (smetanu, vejce a ocet). Vypracujte těsto, které by nemělo být moc tekuté ani tuhé. Pokud je příliš tekuté, přidejte mouku a pokud příliš tuhé, přidejte mléko. Těsto poté nechte odležet 30 minut. Po půl hodině rozdělte těsto na 3 části a každou zvlášť rozválejte na plát.

První plát posypte strouhankou, poté cukrem a skořicí a na to přidejte nastrouhaná jablka (pokud chcete přidejte i rozinky a vlašské ořechy).

Na druhý plát dejte mák, cukr a nakonec třešně.

A na poslední plát dejte tvaroh, rozinky a cukr.

Každý plát potom zaviňte jako jste zvyklí u klasického štrůdlu. Je také možné těsto nakrájet na proužky a poté střídavě překládat/zaplétat přes náplň a vytvořit pletenec.

Plech si vyložte papírem na pečení a dejte na něj záviny. Rozpusťte si máslo v kastrůlku a potřete každý závin.

Předehřejte troubu na 200 stupňů a dejte plech do trouby.

Štrůdly nechte péct přibližně hodinku a půl (dokud nebude těsto lehce dozlatova).

Pár minut před vyndáním z trouby si smíchejte rozpuštěné máslo s trochou rumu.

Vyndejte záviny z trouby a každý potřete máslem s rumem.

Budete se divit, jak lahodné záviny jsou! A můžete si vybrat svou oblíbenou kombinaci náplně!

Přejeme dobrou chuť!