Bulharský slaný koláč Banica: Připravíte ho velmi rychle a výsledek je prostě úžasný

Banica je snad ten nejznámější pokrm z Bulharské kuchyně. Ochutnali jste ho už někdy? Momentálně se těší velké popularitě a díky tomuto receptu si ho můžete připravit i vy. Příprava je jako vždy jednoduchá a poměrně rychlá a existuje mnoho typů tohoto pokrmu. Každý turista by měl toto jídlo alespoň jednou v životě vyzkoušet.

Typy náplní se mohou lišit, můžete zvolit masovou nádivku, sýrovou, případně i smetanovo-jogurtovou. Těsto se obvykle připravuje trochu komplikovaně, ale v dnešním receptu si horníci připravíme s lístkovým těstem.

Budete potřebovat:

Čtěte také: Při vybírání peněz z bankomatu si dejte pozor na nenápadný detail, kvůli kterému můžete být okradeni. Na první pohled nemusíte poznat, že je na bankomatu něco zvláštního. Takto se vykrádají účty nevinných lidí

  • 500 gramů listového těsta
  • 300 gramů sýra (například balkánský)
  • 4 vajíčka
  • 150 gramů rozpuštěného másla
  • 200 gramů zakysané smetany, případně kyselého mléka
  • 2 vajíčka

postup:

Listové těsto si rozmrazíme, případně ho vyjmeme z lednice, pokud je jen chlazené. Rozdělíme ho na části.

banica3
V misce si smícháme sýr s vajíčky. Plech si potřeme rozpuštěným máslem a utlumila ho jednou vrstvou těsta. To potřeme máslem. Na těsto dáme vrstvu sýru a na vrch opět vrstvu těsta, které opět potřeme máslem. Těsto můžeme srolovat nebo jen navrstvit a nakrájíme na čtverce, aby se nám pokrm lépe servíroval. Je to zcela na vás. Jako poslední vrstva by měla jít sýrová. Celé to zalijeme kysanou smetanou s vajíčky, tak, jako při francouzských bramborách.

banica4
Horníci pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů Celsia alespoň 30 až 35 minut.

banica2