Dát si do pusy jenom tak syrový česnek a kousnout, to už chce pořádnou dávku odvahy. Jak kvůli zápachu, tak i kvůli silné štiplavé chuti. Přesto existují možnosti, jak utlumit jeho negativa a udělat z něho pochoutku. Takovou, která si stále zachová všechny důležité látky pro lidské zdraví. Podívejte se s námi na nakládaný česnek, který je zdravou lahůdkou, kterou můžete mít k dispozici kdykoliv budete mít chuť.
Lepší, než ten kupovaný
Nakládaný česnek můžete také koupit, ale rozhodně to nebude taková pochoutka, jako když ho připravíte doma. Na chuť má vliv i postup přípravy, suroviny, ale i samotný česnek, který použijete. A jelikož je příprava nakládaného česneku velmi jednoduchá, není jakýkoliv důvod s ní váhat.
Jaké ingredience budou potřeba?
Nic složitého v receptu nehledejte, jelikož nakládaný česnek opravdu není nijak komplikovaným receptem. Stačí si jenom připravit několik hlavních surovin a již se můžete pustit do práce. Co budete potřebovat?
Čtěte také: Jak vypadá dítě, které nikdy v celém svém životě nepožilo ani gram cukru? Přečtěte si tento článek!
- 1 kg česneku
- 600 ml vody
- 10 ks hřebíčku
- 10 ks celého pepře
- 4 lžíce cukru
- 3 lžíce octa
- 2 lžíce soli
Nejprve připravte česnek
Jeho příprava je velmi jednoduchá. Pokud ho chcete nakládat, je třeba mít k dispozici jednotlivé stroužky, a to samozřejmě oloupané. Proto ho nejprve oloupejte a jednotlivé stroužky také důkladně umyjte, aby po nich nebyli případné nečistoty ze slupky. Jinak by mohlo dojít ke kontaminaci a zkrácení doby trvanlivosti. Dále dejte česnek do čistých uzavíratelných sklenic a můžete jít na druhou fázi přípravy.
Příprava láku je hračkou
Nyní připravte samotný lák. Do hrnce dejte vodu a všechny zbývající suroviny. Potom začněte zahřívat až do chvíle, kdy vznikne bod varu. V tu chvíli stačí sporák vypnout a lák máte připravený. V danou chvíli ho také nalijte do daných sklenic s česnekem, a to tak, aby byly všechny stroužky ponořené. Potom sklenici ihned uzavřete. Následně ji otočte dnem vzhůru a nechte pomalu chladnout. Následně sklenice umístěte do chladu a temna a když budete mít chuť, můžete otevřít a ochutnat.