Chcete nakládat okurky? Na klasický recept si po vyzkoušení této novinky ani nevzpomeneme. Ukážeme vám, jak to zvládnout bez octu i sterilizace. Ano, skutečně to lze!

Nakládané okurky jsou u nás velice oblíbené. Každý rok se řada rodin každoročně pouští do náročného procesu, který začíná pěstováním vlastních okurek a končí hodinami strávenými při zavařování okurek. Máme pro vás ale dobrou zprávu. Celý tento proces se dá zjednodušit a výsledkem budou i přesto skvělé nakládané okurky. Navíc se zbavíte nepříjemného octového zápachu, který u běžného zavařování okurek vzniká.

Abyste se unavovali při příjemnějších činnostech

Náročný proces zavařování je únavný. Proto Vám nabízíme recept, ve kterém nejsou všechny tyto problémy. Svou energii tak můžete vložit do příjemnějších činností – jako jsou například hry s vašimi ratolestmi. Výsledkem našeho receptu jsou křupavé, jemné, kyselé okurky, tedy takové, které milujeme. K vaření použijeme pouze přírodní surovina a žádný ocet.

Ingredience

Na přípravu těchto chutných okurek budete potřebovat:

Čtěte také: Doba pečení už klepe na dveře, mnozí z Vás už péct i začali. Určitě tak oceníte jednoduchý recept na Výtečné univerzální těsto!

  • 1 kg okurek,
  • 2 „deštníky“ kopru
  • 3 listy křeny,
  • 3 dubové listy,
  • 2 třešňové listy,
  • 2 listy černého rybízu,
  • 3 bobkové listy,
  • 6 kuliček černého pepře,
  • 3 hlavičky hřebíčku,
  • 1 palice česneku,
  • 1 feferonka,
  • 4 lžíce soli,
  • 2 lžíce hořčičného semínka.

Jak na to?

Postup je velice jednoduchý. Na dno třílitrové nádoby s víkem dejte bylinky, koření, pepř a česnek. Poté tuto nádobu doskládejte okurkami tak, aby okurky byly k sobě co nejtěsněji. Okurky by měly mít přibližně stejnou velikost – můžete si ale připravit například jednu várku z větších okurek a jednu várku z okurek tzv. „dětských“.

Nyní si připravte okurkový nálev

Svařte 2 litry vody se čtyřmi lžícemi soli. Vařte do rozpuštění soli. Je to poměrně rychlé, v podstatě jen necháte projít varem. Tento ještě horký nálev budeme přelévat přes okurky naskládané v třílitrové nádobě. Aby vám tato nádoba nepraskla, vložte dovnitř kovovou lžičku tak, aby se dotýkala obou stran nádoby. Takto zůstane nádoba v celku. Vlijte nálev a uzavřete nádobu s víkem. Nechte dva dny odstát.

Následuje proces zvaný fermentace

Během procesu fermentace se objeví pěna, kterou musíte odstranit. Jakmile si všimnete, že se tvoří, vždy ji odstraňte (například ji odebírejte lžící). Po dvou dnech přidejte k okurkám 2 lžíce hořčičného prášku. Znovu zavřete nádobu, protřepejte ji tak, aby se hořčice dobře smísila se zbytkem nálevu a počkejte dalších 6 hodin. Po uplynutí této doby nalijte nálev do hrnce, vařte 5 minut. Poté přelijte okurky.

Vyzkoušený recept

Podobným způsobem můžete nakládat také jinou zeleninu. Tento recept je ozkoušený a okurky můžete bez problémů skladovat klidně celou zimu. Zachovají si svou chuť. Pokud se vám recept líbil, zkuste jej tedy vyzkoušet, uvidíte, že vás okurky nezklamou. Pokud se bojíte, že vám nebudou chutnat, můžete si pro začátek připravit jen jednu várku. Uvidíte, že napřesrok už budete okurky nakládat jenom tímto způsobem!