Chcete si připravit chutný oběd a hrozíte se toho, kolik nádobí u toho zašpiníte? Zkuste tento recept na lahodné kuře s přílohou. To vše jednoduše v jednom jediném pekáči!

Jídla, která si připravíte za poměrně krátkou dobu a navíc za použití co nejmenšího množství nádobí, jsou velmi vyhledávaná. Komu by se chtělo trávit celé hodiny v kuchyni – nejprve samotným vařením, následně ještě úklidem kuchyně a mytím nádobí? Recept, který vám níže představíme je skvělý v tom, že chutná mnohem lépe, než běžně pečené kuře, a navíc je velice jednoduché.

Pečené kuře – trochu jinak

Pečené kuře je jedno z nejoblíbenějších jídel vůbec. Je to zřejmě první jídlo, které se učí děti péct (pokud se jedná o hlavní chod). Pečení kuřete je totiž samo o sobě velice jednoduché – ale už poněkud ohrané. Chtělo by to nějakou změnu tak, aby upečené kuře mělo ještě o něco lepší chuť. A právě toho jsme docílili s následujícím receptem, který bude vyhovovat jak těm, kteří kuřecí stehna milují, tak také těm, kteří je až tak nemusí.

Kuře i s přílohou

Další skvělou zprávou je to, že toto kuře si připravíte zároveň s přílohou. Tou jsou brambory s cibulkou. Můžete použít kuřecí maso, které máte zrovna k dispozici – buď kuřecí stehna, kuřecí špalíčky nebo třeba naporcované celé kuře. Jen samotná prsa bez kůže vám příliš nedoporučujeme, protože by mohla být příliš suchá. Tím, že brambory i maso pečete současně, propojíte chutě obou surovin a docílíte neobyčejné chuti.

Čtěte také: Neskutečně jednoduché domácí listové těsto: vyzkoušejte a to z obchodu už si nikdy nekoupíte!

Ingredience na pečené kuře z jednoho pekáče

Je velmi pravděpodobné, že všechny ingredience již máte doma. Jaké ingredience tedy budete potřebovat?

  • 4 kuřecí stehna,
  • 1 kilogram brambor,
  • 4 střední cibule,
  • 5 lžic oleje,
  • 100 ml bílého vína,
  • 3 lžičky sušeného koření dle chuti,
  • 3 lžičky soli.

Koření na kuře

Ve výčtu surovin jsme uvedli,  že můžete použít koření podle chuti. To, jestli zvolíte klasické koření na kuře nebo si vyberete směsici bylinek, je jen na vás. Každopádně vybrané koření zalijte olejem a přidejte sůl (pozor, pokud jste použili koření na kuře, které je slané, tak již nesolte). Takto připravenou marinádu pořádně promíchejte.

Namarinujeme stehna

Kuřecí stehna omyjeme a poté důkladně osušíme papírovými ubrousky. Potřeme je připravenou marinádou, naskládáme na talíř nebo do misky a necháme minimálně 15 minut v lednici odstát. Takto se chuť marinády dostane do celého masa. Čím déle budou stehna naložená, tím lepší chuti docílíte, takže se nebojte namarinovaná stehna nechat v přikryté misce v lednici klidně i přes noc.

Připravte si přílohu

Cibule oloupejte a nakrájejte na proužky nebo na měsíčky. Prsty je promněte, aby se jednotlivé vrstvy cibule od sebe oddělily. Dejte ji na dno pekáče. Brambory oloupejte, omyjte a nakrájejte tak, jak máte rádi. My jsme zvolili ten postup, že větší brambory jsme nakrájeli na čtvrtiny, menší na poloviny. Nakrájené brambory rozprostřete do pekáče na cibuli.

Začněte péct

Kuřecí maso vyjměte z marinády a dejte je do pekáče na brambory. Podlijte polovinou množství vína, zakryjte alobalem a pečte na 200 °C po dobu asi jedné hodiny. Po uplynutí této doby sundejte alobal a otestujte, nakolik je maso a brambory propečené. Je možné, že budete muset ještě chvilku péct přikryté. Pokud se vám zdá, že již stačí dopéct kůrčičku, alobalem již nepřikrývejte. Dejte ještě na 15 až 30 minut do trouby pod neustálým dohledem, abyste svůj výtvor na samém konci nespálili.

Podávejte

Krásně propečené kuřátko můžete začít servírovat. Na talíř dejte vždy jedno kuřecí stehno a k němu kombinaci pečených brambor. Nezapomeňte zalít výpekem. Skvělá kuřecí stehna můžete podávat se sklenkou bílého vína, které vám jistě po přidání do pekáče zbylo. Skvělé jídlo a pití – to je základ hezky strávené večeře nebo oběda.