Chodíte často nakupovat do supermarketu? Zde je 18 neočekávaných zdravotních rizik v každém obchodě s potravinami!

Informace o nejlepších způsobech, jak získat kvalitní potraviny, je v dnešní době plno. Přemýšleli jste však o potenciálních nebezpečích v obchodě s potravinami? Zatímco většina z nás ví, že je důležité vyhnout se genetickým přísadám a pesticidům v kupovaných potravinách, je těžké vyloučit vliv samotného obchodu na celkovou kvalitu potravin.

Bohužel nedávný průzkum odhaluje, že nakupování v supermarketu nemusí být tak bezpečné, jak si myslíte. Roztrhané obaly, bakterie a obaly z plastických hmot mohou představovat zdravotní rizika, na která jste možná nikdy nepomysleli.

Dobrou zprávou je, že se většině zdravotních rizik v obchodě můžete snadno vyhnout, pokud víte jak. Díky tomu si můžete být jistí, že po každé návštěvě obchodu s potravinami přinesete vaši rodině nic víc než zdravé jídlo.

Čtěte také: Tento recept vonící dálkami si musíte zamilovat. Jedná se o typické turecké tortilly, které patří k místním národním jídlům. Jak vypadá autentický recept? Podívejte se a zkuste tuto pochoutku

Účelem tohoto článku není udělat vás paranoidní. Bakterie jsou všude a většina je neškodná, dokonce užitečná. Uvědomění si však nejvýznamnějších zdravotních rizik v obchodě s potravinami vám pomůže udělat pozitivní změny, které zlepší bezpečnost pro každého.

Tam, kde jsou stovky lidí najednou, musí být rodiště bakterií a obchod s potravinami není výjimkou. Studie ukazují, že obchody s potravinami jsou útočištěm pro nebezpečné bakterie, zejména fekální bakterie, jako je escherichia coli.

Jaké potraviny a procesy způsobují nejvíce rizika?

Následující seznam vám ukáže, čemu se vyvarovat.

  1. Kontaminované kráječe na maso

Nakrájené maso v obchodě může vypadat čerstvě, ale výzkum CDC ukazuje, že tyto kráječe nejsou často vyčištěny tak, jak by měly být. Podle jejich zpráv asi polovina z maloobchodů je neumývala tak často, jak je doporučeno. To vede k potenciální kontaminaci bakteriemi, jako je listeria monocytogenes, která je každoročně zodpovědná za každé ze tří úmrtí při otravách potravinami.

Aby se zabránilo těmto problémům, CDC doporučuje, aby pracovníci dostali školení o zachování čistoty kráječů a  aby důkladně dezinfikovali své nástroje každé 4 hodiny. Proto buďte opatrní a zeptejte se pracovníků na sanitární praktiky ještě před nákupem.

  1. Bakterie na nákupním košíku

Každý týden stovky rukou tlačí nákupní košíky v obchodě. Je tedy stěží překvapující, že většina je pokrytá bakteriemi. Možná vás ale překvapí, jak nebezpečné tyto bakterie mohou být . Studie z roku 2012 zjistila, že dvě třetiny testovaných nákupních vozíků vykazují stopy bakterií fekálních bakterií, jako je escherichia coli. Tato bakterie je často obsažena na obalech z masných výrobků, kontaminovaných produktů a dokonce i prosakujících plen. V některých případech košíky s potravinami obsahovaly více než 8 000 bakteriálních kolonií ve srovnání s pouhými 30 na klikách od toalety.

  1. Bakterie na dveřích mrazících boxů

Všichni rádi otevíráme dveře do lednice a mrazáků, abychom se podívali dovnitř. Velké množství bakterií na tomto místě je toho důkazem. Výzkum ukazuje, že dvířka lednice s potravinami obsahují 1200 krát více bakterií než povrch vašeho mobilního telefonu. Nejhorší ze všech těchto bakterií jsou grampozitivní koky – zárodky, které mohou zvýšit vaše riziko rozvoje streptokokové infekce v krku, snížení imunity, otravy krve a pneumonie.

  1. Nehygienické pracovní postupy

Špatná osobní hygienická praxe pracovníků v obchodě s potravinami je běžnou příčinou bakteriální kontaminace. Nedostatečné mytí rukou, nenošení rukavic nebo síťky na vlasy, chození do práce v období nemoci – to všechno jsou praktiky, které ohrožují kvalitu potraviny pro nic netušícího zákazníka.

  1. Nedefinované podvody v potravinách

Jen několik let zpátky zaplavil internet skandál s koňským masem. Od té doby mají zákazníci strach, že jejich maso v hamburgeru není hovězí. Potravinový podvod je  stále aktuální, i když celkové riziko je nízké. Komerční potravinový řetězec je dlouhý a mlhavý. Nedostatek zdravotních inspektorů znamená, že přes malé trhliny mohou proklouznout přestupky, které mohou potenciálně ohrozit vaše zdraví, pokud sníte něco jiného, než si myslíte.

  1. Hlodavci žijící ve skladech

Většina zboží v obchodě s potravinami zažilo začátek svého života ve skladech, které nejsou tak dobře sledovány jako uličky v obchodě. Drobné díry mohou dovolit myším a dalším hlodavcům,aby se dostali dovnitř. Není neobvyklé, že hlodavci mohou produkty zašpinit nebo je pomočit. Hlodavci mohou také šířit parazity nebo přenášet nemoci jako je lymská borelióza a salmonela na pracovníky skladu a na osoby, které nakupují kontaminované produkty.

7.Prasklá vejce

Vzhledem k tomu, že většina vajec jsou dovážena do obchodu z velké dálky, je zázrakem, pokud přežijí cestu do lednice. Prasklá vejce jsou vážným důvodem k obavě, jelikož prasklina poskytuje přístupový bod, aby se bakterie dostaly do lysozymu, což je ochranný protein ve vaječných bílcích. Pokud tyto bakterie doputují do žloutku, zkazí vejce a vytvoří shnilý zápach. Před zakoupením se ujistěte, že jste zkontrolovali jednotlivá plata s vejci.

  1. Opakovaně používané potravinové tašky

Vaše potravinové tašky pomáhají udržet úroveň plastů na planetě nižší,  ale bez řádné péče by mohly představovat riziko pro vaše zdraví. Rozlité výrobky nebo kontaminované produkty mohou v tašce potenciálně mohou způsobit vývoj nebezpečných bakterií, jako je salmonela a escherichia coli. Pokud jsou vaše tašky pravidelně teplé a mokré, mohou být zdrojem pro nežádoucí bakterie.

Jsou tu však dobré zprávy. Udržování vaší tašky v bezpečí je jednoduché. Pravidelně ji umyjte ve své pračce a uložte ji na chladné, suché místo – nikoliv do kufru vašeho auta.

  1. Bakterie na platebním terminálu

Co je součástí obchodu s potravinami a je téměř zaručeno, že se toho každý dotkne? Terminál na kreditní karty. Pokaždé když zadáváte pin na terminálu, přicházíte do kontaktu se všemi ostatními chřipkovými mikroorganismy a potenciálně se vystavujete riziku nemoci. Naštěstí si stačí umýt ruce ihned po tom, abyste zabránili riziku onemocnění.

  1. Ochutnávky v obchodě

Riziko, že onemocníte kvůli ochutnávce vzorku v obchodě je nízké, nicméně stále možné. V roce 2010 CDC informovala o vypuknutí bakterií escherichia coli, které byly obsaženy ve vzorkách sýra od společnosti Costco. Více než 30 lidí onemocnělo dříve, než byl sýr stáhnut z obchodu.

Máte nějaké podobné zkušenosti s návštěvou v supermarketu? Podělte se o ně s námi a s ostatními níže v komentářích.