David Hampl
24 října, 2019

Cikánská pečeně je klasickým receptem, který už bohužel zažil celou řadu různých úprav. Ostatně stačí zajít do restaurace kde se setkáte s tím, že je jídlo děláno jinak a jeho chuť rozhodně není tak dokonalá, jak by měla být. Chcete to změnit? Proč ne. Připravte si toto jídlo doma. Správně, s jistotou nejlepší možné chuti.

Připravte si tyto ingredience

Chcete, aby se vám výsledek povedl? Vše záleží nejenom na správném postupu, ale vše záleží také na použitých ingrediencích. Abyste měli ty správné, doporučujeme si připravit tyto:

  • 6 plátků masa
  • 6 plátků slaniny
  • 1 velkou cibuli
  • 3 stroužky česneku
  • Trochu soli a pepře

Maso je třeba naložit

Cikánská pečeně bude lepší, pokud dodržíte tento náš postup. Je založen na naložení masa, k čemuž by mělo dojít v ideálním případě den předem. Plátky masa nejprve osolte, potom je opepřete a následně prolisujte česnek, kterým je potřete. Můžete přidat i trochu oleje. Takto nechte maso uzavřené v misce v lednici. Ideální doba marinování je přes noc. Alternativně pár hodin.

Jdeme na to

Druhý den nastává to hlavní. Příprava jídla. Aby se vše povedlo, je nejprve nutné nakrájet si slaninu, kterou vložíte do hrnce. Pomalu ji opékejte, díky čemuž bude postupně pouštět tuk. Jakmile je ho dostatek, můžete přidat cibuli, kterou necháte lehce zesklovatět. Následně přidáte také maso a vše budete opékat. Maso pustí šťávu a díky opečení vznikne i velmi zajímavá, a hlavně chutná omáčka. Pokud se začne tekutina vypařovat, tak přilévejte trochu vývaru, nebo alternativně vody. Přikryjte pokličkou a duste několik desítek minut, dokud maso nezměkne.

Následně vám vznikne pochoutka, po které se budete olizovat. Dušené maso, cibulová omáčka a trocha slaniny. Zahušťování není třeba, jelikož postačí nechat vyvařit vodu na takovou konzistenci, se kterou budete spokojeni. Následně můžete podávat. Jako ideální příloha se hodí šťouchané brambory, ale rozhodně nic nezkazíte ani ve chvíli, kdy použijete rýži.

Sdílejte článek