Milovníci Cikánské pozor! Máme pro Vás dobrůtku, kterou jste ještě nejedli. Takový jednoduchý a vynikající variantu Cikánské si můžete doma připravit bez menší námahy. Jednoduše ji dejte péct i s bramborami v pekáči. Tuto Cikánskou si zamiluje každý gurmán.

Co budete potřebovat

  • 1,5k g vepřového masa
  • 60 ml světlého piva
  • 100 ml slunečnicového oleje
  • gyros koření
  • 1 PL medu
  • 2 kg brambor nakrájených na plátky
  • pepř a sůl dle chuti
  • 2 cibule - může být 1 červená a 1 bílá
  • 100 g slaniny
  • 4-5 stroužků česneku
  • 200 g zakysané smetany
  • sůl, chilli, pepř, petrželku dle chuti

Jak na to?

Maso si naporcujeme a naložíme v marinádě z gyros koření, medu, oleje a piva ještě den před pečením, aby se spojily chutě. Pekáč si potřeme tenkou vrstvou oleje nebo másla, a naskládáme na něj polovinu brambor nakrájených na plátky. Na plechu je osolíme, opepříme.

[hana-code-insert name='google' /]

Na to naskládáme polovinu množství cibule nakrájené na kolečka. Slaninu si nakrájíme na menší kostky a rozsypeme ji mezi brambory a cibuli.

Na závěr přidáme marinované maso.

Celý postup vrstvení opakujeme ještě jednou.

[hana-code-insert name='Dole' /]

Pekáč zakryjeme alobalem a dáme péct do trouby vyhřáté na 200 stupňů na cca 50-60 minut.

Mezitím si připravíme smetanovou omáčku. Kysanou smetanu smícháme s prolisovaným česnekem a přidáme libovolné koření.

Před koncem pečení vyjmeme pekáč z trouby a odstraníme alobal. Na vrch vylijeme smetanovou omáčku a bez alobalu dáme opět do trouby při stejné teplotě dokud smetana nezačne hnědnout.

Přejeme dobrou chuť!

Sdílejte článek