Dobře, přiznám bez mučení - domácí bramborová šťáva rozhodně nezní zrovna dvakrát lákavě a vůbec bych se nedivila, kdyby se vám na tváři objevil znechucený výraz už jen při samotné představě, že byste něco takového měli pít. I když se vám co do chuti šťáva z brambor možná nezamlouvá, její pozitivní účinky na naše zdraví vás určitě mile překvapí!

O pozitivních účincích syrových brambor věděli již naši předci, hojně na ně sázeli i lidoví léčitelé, kteří jejich vlastností využívají již po staletí. Mezi lidmi se bohužel traduje představa, že syrové brambory nejsou zdravé, i když je tomu ve skutečnosti právě naopak.

Domácí bramborová šťáva a její přínosy na naše zdraví

Možná už v tuto chvíli začínáte měnit názor a říkáte si, jestli přeci jen na té šťávě ze syrových brambor něco nebude. Věřte, že bude a nebude toho málo! Mám pro vás seznam pozitivních přínosů bramborové šťávy na naše zdraví. Chcete je prozradit?

  • odplavuje z těla toxické látky
  • snižuje hladinu cukru v krvi
  • funguje jako ochrana před vznikem kardiovaskulárních onemocnění
  • podporuje detoxikaci organismu
  • zvyšuje funkci imunitního systému
  • podporuje léčbu onemocnění kůže
  • bojuje proti rakovině
  • napomáhá při léčbě žaludečních problémů

Co v sobě obsahuje bramborová slupka?

Bramborová slupka je přesně ta část brambor, kterou zpravidla vyhazujeme do koše, aniž bychom se zamysleli nad tím, jestli náhodou nemůže nějakým způsobem podpořit naše zdraví. Přitom je to právě slupka z brambor, která v sobě obsahuje spoustu cenných a pro naše tělo důležitých látek:

  • vitamín C
  • vitamín B6
  • draslík
  • železo
  • zinek
  • uhlohydráty
  • protein
  • hořčík

Jak si bramborovou šťávu připravit?

Vlastně na tom vůbec nic není. Domácí bramborová šťáva je na přípravu opravdu nenáročná, jen si zde dovolím zmínit, že byste měli vždy pít pouze čerstvou šťávu, kterou si pro vylepšení chuti můžete smíchat například s ovocem nebo zeleninou, aby vám to více chutnalo.

Bramborovou šťávu připravíte tak, že brambory omyjete, zbavíte je klíčků a zelených částí, nakrájíte na plátky a zabalíte do látky. Následně z plátků vymačkáte co možná nejvíce šťávy a tím je celý proces u konce. Pokud máte doma odšťavňovač, můžete si práci usnadnit s jeho pomocí.

Sdílejte článek