Geniální recept na moučník snů. Zamilujete si jej a jeho příprava nezabere ani 20 minut. Až ho ochutnáte tak budete mít jasno v tom, že nic jiného už nikdy péct nebudete, jelikož tento recept je dokonalý

Dny se postupně zkracují, začíná panovat podzim a s ním přichází i upršené počasí, které může někdy působit i trochu depresivně. Ale žádná špatná nálada nemůže vydržet dlouho, pokud si uvaříte dobrou kávu a k ní zakousnete chutný a vláčný moučník. Už se vám také sbíhají sliny? A co když vám ještě prozradíme, že tento recept je také snadný, rychlý a mimořádně chutný? A přitom nebudete potřebovat žádné zázračné ingredience. I obyčejné suroviny dokáží vytvořit něco jedinečného.

Lék na každou depresi

Na přípravu tohoto úžasného koláče si připravte:

  • 200 g másla
  • 170 g cukru
  • 350 g polohrubé mouky
  • 250 g máku
  • 125 ml mléka
  • Špetka soli
  • 1 vejce

První krok je velmi důležitý a nesmí se přeskočit, jinak bude dezert jen z poloviny tak chutný. Základem je totiž krátce mák na sucho opražit na rozpálené pánvi, dokud neucítíte příjemné makové aroma. Tak získá výraznější chuť a bude ještě lépe vonět. Jakmile je toto hotovo, přesypte mák do misky a smíchejte jej se 150 g cukru.

Čtěte také: Výborný kokosový koláč, který je vhodný při svátečních a všedních událostech. Zkrátka skvělá volba, kterou nikoho nezklamete!

Ve vedlejším rendlíku si rozpusťte 50 g másla a k němu přidejte zbývajících 20 g cukru a špetku soli. Jakmile je máslo rozpuštěné a propojené s cukrem, přilejete do směsi také mléko a vymíchejte do hladké hmoty. Odstavte z plotny a přidejte jedno celé vejce a důkladně smíchejte. Nyní je potřeba postupně a pomalu přisypávat mouku. Zároveň se sypáním celou směs míchejte, aby se nevytvořily žádné hrudky a postupně vznikalo hladké těsto, které se nelepí ani na ruce, ani na stěnu nádoby.

Těsto si poté přesuňte na vál a rozválejte jej asi na tloušťku 0,3 cm. Zbytek másla rozpusťte a potřete jím celou plochu rozváleného těsta. Na vrch nyní přijde vrstva máku smíchaného s cukrem. Jednu stranu okraje těsta přiložte na druhou stranu. Celou délku těsta opět potřete máslem a posypte mákem. A znovu přeložte na polovinu. Nyní hotový obdélník přesuňte na plech vyložený pečicím papírem a pečte přibližně 30 minut při teplotě 180 stupňů Celsia.

Vznikne vám velmi chutný a také netradiční moučník, kterým jistě potěšíte nejen sebe, ale také jakoukoliv návštěvu. Jsme si jisti, že recept budete rozdávat na každém kroku. Nejlépe chutná s teplým šálkem čaje nebo kávy, ale hodí se téměř na jakoukoliv příležitost. Ocení jej děti i dospělí. Mák je navíc zdravý a prospěšný a vůbec není ohraný.