Jahody, jak je neznáte! Neobvyklé recepty, kterými zaručeně potěšíte sebe i blízké. Když nevíte, jak je efektivně zužitkovat, přijdou vám dané možnosti náramně vhod. A řadu z nich jistě uvidíte poprvé. Přesvědčte se

Pomalu, ale jistě se rozjíždí jahodová sezóna. Jahody, téměř všemi oblíbené a milované ovoce, které k létu jednoznačně patří. Afrodiziakum, které svou neodolatelnou chutí dokáže zpříjemnit každodenní okamžiky. Jak ale kvalitně uchovat jahody na pozdější dobu, když si nechci kupovat dovážené jahody v supermarketu? Receptů, jak zpracovat a upravit jahody je velmi mnoho, ale když se k tomu přidá trocha fantazie, lze s jahodami opravdu kouzlit.

Jak na jahody?

Jahoda je jemné bobulovité ovoce, s kterou by se rozhodně mělo zacházet s šetrností a opatrností. Základní postup, jak s natrhanými jahodami zacházet je následující:

  • odstranění nestandartních a poškozených kusů
  • opláchnutí pod tekoucí vodou
  • odstranění listnaté stopky

Budete-li s jahodami zacházet podle výše uvedeného postupu, určitě se Vám časem odvděčí skvělou a nezapomenutelnou chutí, ať už při pojídání u televize se sklenkou vína, nebo v podobě džemu. Jahoda je perfektní v kombinaci s bylinkami, ovocem a čokoládou. Buďte kreativní a určitě najdete svou jedinečnou chuť. Vybrali jsme 3 recepty na jahodové džemy, které potěší také jako dárek.

Čtěte také: Špenátovo-sýrové taštičky: Moje kamarádka připravila na oslavu tyto chutné taštičky. Hned po prvním kousnutí jsem se optala na recept!

Čerstvý jahodový džem

Jeden z prvních receptů na jahodový džem je plný čerstvosti a zdraví. K jeho přípravě budete potřebovat: 2 kg jahod, 1,5 kg cukru, 2 citrony, 25 čerstvých lístků máty, 25 listů bazalky.

Postup je následující: Předem připravené a osušené jahody umístíme do hlubokého hrnce a zasypeme cukrem. Necháme několik hodin odležet, dokud se nepustí jahodová šťáva. Následné hrnec mírně zahříváme a 5 minut necháme vařit. Přidáme očištěné lístky máty a bazalky a vaříme dalších 5 minut. Mezitím si nasekáme citronovou dřeň a nastrouháme citronovou kůru, kterou společně s dření přidáme do směsi. Na mírném ohni vaříme dalších 15 minut. Poté necháme 8-10 hodin odležet. Po odležení ještě jednou povaříme 5 minut a následně vlijeme do předem připravených sklenic.

Dva neobvyklé džemy

Prvním typem je jahodový džem Ruby. Pro přípravu tohoto netradičního džemu budeme potřebovat: 1 kg menších jahod, 200 g okvětních lístků růží, 1,2 kg cukru, 100 ml vody, 0,5 lžičky kyseliny citronové. Předem připravené jahody vložíme do misky a přidáme k nim polovinu cukru. Necháme přes noc odležet. Mezitím si připravíme sirup ze zbývajícího cukru a vody, který naplníme okvětními lístky růží a přidáme kyselinu citronovou. Následně přivedeme k varu. Vařeným sirupem zalijeme jahodovou směs a vaříme 5 minut na mírném ohni. Poté necháme zcela vychladnout. Nakonec ještě jednou povaříme po dobu 10 minut a nalijeme do sklenic, které následně utěsníme korkem.

Druhým netradičním typem je jahodový džem s vodkou, pro který budeme potřebovat: 3 kg jahod,2 kg cukru, 100 ml vodky a 1 lžičku kyseliny citronové. Předem připravené jahody položíme na pánev a jemně kropíme vodkou a cukrem. Přes noc necháme odležet v lednici. Následně přivedeme k varu a přidáme kyselinu citronovou. Necháme zchladnout. Po 3 hodinách opět přivedeme k varu. Celý postup opakujeme ještě třikrát a naposled vaříme 10-15 minut. Džem rozlijeme do připravených sklenic a utěsníme.