Jak si zpříjemnit horké letní dny? Třeba skvělým dezertem k ledové kávě. Zapomeňte na suché moučníky a zkuste tento unikát. Je zde více krému, než samotného těsta. Dokonalá chuť i vláčnost zaručena -
Menu

Jak si zpříjemnit horké letní dny? Třeba skvělým dezertem k ledové kávě. Zapomeňte na suché moučníky a zkuste tento unikát. Je zde více krému, než samotného těsta. Dokonalá chuť i vláčnost zaručena

Na náš lahodný dezert budeme potřebovat 400 gramů polohrubé mouky, 200 gramů másla, 150 gramů cukru krupice, tři polévkové lžíce mléka, jedno vejce a špetku soli. Z těchto ingrediencí připravíme lehké těsto. Další ingredience budeme potřebovat na přípravu krému. Konkrétně si připravíme 600 mililitrů zakysané smetany, dva vanilkové pudinky, 500 mililitrů mléka, 150 gramů cukru krystal a jeden citron.

Jak připravit těsto?

Nejprve všechny ingredience potřebné na těsto, tedy mouku, cukr, máslo, mléko, vejce a sůl, nasypeme v požadovaném množství do větší mísy a důkladně promícháme. Aby se nám těsto lépe zpracovávalo, je vhodné máslo před použitím nechat nějakou dobu povolit při pokojové teplotě. K promíchání ingrediencí můžeme použít i ruční šlehač. Následně z těsta vytvoříme váleček, který zabalíme do potravinové folie a takto připravené těsto vložíme na dobu minimálně třiceti minut, lépe však jedné hodiny, do ledničky. Tento krok v žádném případě nevynechávejte, protože je jedním z tajemství lahodné chuti a dokonalé konzistence celého dezertu.

Jak si připravit čokoládový krém?

V mezidobě si zatím vytvoříme krém. Podle návodu uvaříme z mléka, cukru a obou pudinků hustý pudink, který následně necháme mírně vychladnout. Během vaření pudinku dbáme na to, aby se všechny ingredience dokonale rozpustily, doporučujeme tedy vše míchat po celou dobu přípravy. Pokud nechcete, aby se vám na pudinku v průběhu chladnutí udělal škraloup, tak stačí použít jednoduchý trik – překryjte hrnec s pudinkem mikrotenovým sáčkem. Když pudink mírně vychladne, vmícháme do něj za pomoci ručního šlehače zakysanou smetanu a šleháme až do té doby, než nám vznikne jemný a hladký krém. Smetana pudink krásně zjemní a zároveň chuťově ozvláštní.

Jak si tento skvělý letní dezert vyrobit?

Následně vychlazené těsto vyndáme z ledničky a na vále z něj za pomoci válečku vytvoříme obdélník o rozměru plechu, který chceme pro přípravu dezertu použít. Těsto poté položíme na plech vystlaný pečícím papírem či vymazaný máslem a posypaný moukou. Na uvedené množství ingrediencí doporučujeme plech o rozměrech přibližně 30 x 40 centimetrů. Plech následně vložíme do trouby předehřáté na teplotu sto osmdesáti stupňů a pečeme při této teplotě po dobu přibližně třiceti minut. Poté plech z trouby vyjmeme a necháme vychladnout při pokojové teplotě. Poté těsto opatrně rozřízneme na půl a na spodní část naneseme za pomoci špachtle dostatečné množství vanilkového krému se smetanou. Uhladíme a překryjeme horní polovinou těsta.

Jakým způsobem lze dezert dozdobit?

Následně ještě doporučujeme celý dezert uložit na nějakou dobu do lednice, aby do sebe jednotlivé ingredience lépe pronikly a dort držel lépe tvar. Před podáváním můžeme posypat moučkovým cukrem či kokosem. Jinou možností je dezert dozdobit například čokoládovou polevou, kterou si lze jednoduše připravit smícháním a zahřátím hořké čokolády, másla a mléka. Chutný letní dezert je hotov a může se podávat. S kávou, například ledovou, je naprosto dokonalý, hodí se ale například i jako součást nejrůznějších rodinných oslav. Příležitostí pro dezert je vždycky dost, ochutnejte a uvidíte.

1
2

Líbil se vám článek?

Tisk
RECEPTY

Vyvarujte se této chybě, kterou dělá téměř každý při dělání…

Pečená sekaná patří mezi oblíbená jídla mnoha lidí. Ne ovšem vždy se nám podaří sekaná upéct tak, aby dokonale vynikla…
RECEPTY

Dala sušenky do pekáče, namazala je krémem a dala na…

Možná jste ani netušili, jak snadné je připravit báječné Vánoce pro své nejbližší. K Vánocům samozřejmě patří pečení cukroví a jiných…
RECEPTY

Cukroví co nezná konkurenci. Famózní vánoční chuť lineckých kostek s…

I když už se na nás vánoční atmosféra sype ze všech koutů nějakou dobu, až nyní byste ji měli začít…
RECEPTY

Vanilkové rohlíčky, které chutnají skvostně a hotové jsou za pouhých…

Doba pečení vánočního cukroví se blíží. A co by to bylo za svátky, kdyby na stole nebyly také vanilkové rohlíčky.…
RECEPTY

Pravý recept na pařížský salát z 90 let dle ČSN.…

Pařížský salát. Lahůdka, která se hodí na chlebíčky, nebo jenom tak s rohlíkem. Jídlo, které jedla dělnická třída, ale i ředitelé.…
RECEPTY

Recept na česnekovou polévku s léčivou ingrediencí, která je silnější…

Období chřipek, kdy náš organismus dostává zabrat, je tady. Pokud cítíte první příznaky, nebo dokonce onemocníte, nemusí to být nutně…