Zkuste udělat lahodný moučník k odpolední kávě. Je zde více krému, než samotného těsta. Dokonalá chuť i vláčnost zaručena.

Nejrůznější dorty a dezerty jsou slabostí mnoha z nás, nejen odpolední káva chutná s dezertem mnohem lépe než bez něj. Zároveň je tu ale léto a v teple se nám většinou nechce trávit v kuchyni více času než je bezpodmínečně nutné. To je také jedním z důvodů, proč jsou v letním období tak oblíbené nejrůznější nepečené dezerty či proč někteří lidé dávají v létě přednost kupovaným zákuskům. My vám dnes přinášíme recept na velmi chutný, rychlý a lehký dezert s pudinkem a zakysanou smetanou, kterým si letošní léto můžete zpříjemnit.

Co budete potřebovat?

Na náš lahodný dezert budeme potřebovat 400 gramů polohrubé mouky, 200 gramů másla, 150 gramů cukru krupice, tři polévkové lžíce mléka, jedno vejce a špetku soli. Z těchto ingrediencí připravíme lehké těsto. Další ingredience budeme potřebovat na přípravu krému. Konkrétně si připravíme 600 mililitrů zakysané smetany, dva vanilkové pudinky, 500 mililitrů mléka, 150 gramů cukru krystal a jeden citron.

Jak připravit těsto?

Nejprve všechny ingredience potřebné na těsto, tedy mouku, cukr, máslo, mléko, vejce a sůl, nasypeme v požadovaném množství do větší mísy a důkladně promícháme. Aby se nám těsto lépe zpracovávalo, je vhodné máslo před použitím nechat nějakou dobu povolit při pokojové teplotě. K promíchání ingrediencí můžeme použít i ruční šlehač. Následně z těsta vytvoříme váleček, který zabalíme do potravinové folie a takto připravené těsto vložíme na dobu minimálně třiceti minut, lépe však jedné hodiny, do ledničky. Tento krok v žádném případě nevynechávejte, protože je jedním z tajemství lahodné chuti a dokonalé konzistence celého dezertu.

Čtěte také: Z jablek už nedělám nic jiného než tento minutkový koláč. Sní se vždy tak rychle, že rovnou dělám dva plechy

Jak si připravit čokoládový krém?

V mezidobě si zatím vytvoříme krém. Podle návodu uvaříme z mléka, cukru a obou pudinků hustý pudink, který následně necháme mírně vychladnout. Během vaření pudinku dbáme na to, aby se všechny ingredience dokonale rozpustily, doporučujeme tedy vše míchat po celou dobu přípravy. Pokud nechcete, aby se vám na pudinku v průběhu chladnutí udělal škraloup, tak stačí použít jednoduchý trik – překryjte hrnec s pudinkem mikrotenovým sáčkem. Když pudink mírně vychladne, vmícháme do něj za pomoci ručního šlehače zakysanou smetanu a šleháme až do té doby, než nám vznikne jemný a hladký krém. Smetana pudink krásně zjemní a zároveň chuťově ozvláštní.

Jak si tento skvělý letní dezert vyrobit?

Následně vychlazené těsto vyndáme z ledničky a na vále z něj za pomoci válečku vytvoříme obdélník o rozměru plechu, který chceme pro přípravu dezertu použít. Těsto poté položíme na plech vystlaný pečícím papírem či vymazaný máslem a posypaný moukou. Na uvedené množství ingrediencí doporučujeme plech o rozměrech přibližně 30 x 40 centimetrů. Plech následně vložíme do trouby předehřáté na teplotu sto osmdesáti stupňů a pečeme při této teplotě po dobu přibližně třiceti minut. Poté plech z trouby vyjmeme a necháme vychladnout při pokojové teplotě. Poté těsto opatrně rozřízneme na půl a na spodní část naneseme za pomoci špachtle dostatečné množství vanilkového krému se smetanou. Uhladíme a překryjeme horní polovinou těsta.

Jakým způsobem lze dezert dozdobit?

Následně ještě doporučujeme celý dezert uložit na nějakou dobu do lednice, aby do sebe jednotlivé ingredience lépe pronikly a dort držel lépe tvar. Před podáváním můžeme posypat moučkovým cukrem či kokosem. Jinou možností je dezert dozdobit například čokoládovou polevou, kterou si lze jednoduše připravit smícháním a zahřátím hořké čokolády, másla a mléka. Chutný letní dezert je hotov a může se podávat. S kávou, například ledovou, je naprosto dokonalý, hodí se ale například i jako součást nejrůznějších rodinných oslav. Příležitostí pro dezert je vždycky dost, ochutnejte a uvidíte.