Francouzská kuchyně je jednou z nejproslulejších na světě. Všichni známe jejich kohouta na víně, croissanty a další pochoutky této kuchyně. Nyní vám představíme další pochoutku, která sice není tolik proslulá jako třeba makronky, nicméně je stejně tak úžasná! Pokud milujete dezerty s nadýchanými krémy, je tento určen právě pro vás.
Proč si dezert připravit?
Abychom vás ještě více nalákali, musíme vám říct, z čeho se dezert skládá. Jeho krém připravujeme z bílků a kombinujeme ho s vanilkovým pudinkem. Tato kooperace dvou chutí vyvolá naprosto senzační souhru, kterou budete rádi opakovat stále dokola. Další výhodou tohoto receptu je to, že je naprosto úžasně jednoduchý. Listové těsto a kombinace dvou krémů – to je vše, co budete potřebovat. Pokud chcete dílo dovést k dokonalosti, můžete si připravit vlastní listové těsto. Ale ani s kupovaným neprohloupíte….
Ingredience
Podívejte se níže, jaké ingredience jsou potřebné pro přípravu.
Čtěte také: Vylepšený recept na domácí vlašský salát: Chuť, která předčí obchodní variantu!
Na korpus:
-
1 balení listového těsta,
-
100 g čokolády,
-
1 lžíce oleje.
Na vanilkový krém:
-
6 ks vaječných bílků,
-
100 g cukru krupice,
-
4 ks vanilkový pudink v prášku,
-
100 g moučkového cukru,
-
2 ks vanilkového cukru,
-
1,5 l vody,
-
1 špetka soli.
Na smetanový krém:
-
500 ml smetany,
-
1 lžíce moučkového cukru.
Na polevu:
-
200 g čokolády,
-
1 lžíce oleje.
Příprava korpusu
Nejprve je potřeba připravit si korpus. Listové těsto si vyválejte na velikost plechu, nebo použijte již vyválené listové těsto. Pečte ho v troubě na 180 °C dozlatova. Po upečení počkejte, až vychladne. Mezitím si můžete rozpustit čokoládu s olejem – na vodní lázni. Čokoládou potřete upečený (a vychladlý) plát listového těsta. Tím získáte spodní díl dezertu.
Příprava vanilkového krému
500 ml vody smíchejte s pudinkovými prášky, moučkovým cukrem a vanilkovými cukry. Poté zašlehejte zbylou vody a začněte vařit na mírném plameni. Pomalu a za stálého míchání přiveďte směs k varu. Mezitím si bílky smíchejte se špetkou soli a cukrem krystal. Jakmile vám z pudinkové směsi vznikne hutný krém, vmíchejte do něj i bílkovou směs a společně ještě chvíli vařte – asi ještě 3 minuty. Poté odstavte a nechte vychladit.
Příprava smetanového krému
Příprava smetanového krému je velice jednoduchá – stačí vyšlehat smetanu s cukrem do tuhého krému.
Kompletace dezertu
Jednotlivé vrstvy dezertu máme nyní připravené. Vše, co je ještě potřeba udělat, je dát vše dohromady. Nejprve si připravte první vrstvu – kterou tvoří upečené listové těsto potřené čokoládou. Na stranu, která je potřená čokoládou rovnoměrně rozprostřete vanilkový krém. Nahoru přijde smetanová vrstva. Dejte dezert do lednice a mezitím si připravte vodní lázeň. Na ní rozpusťte čokoládu a olej určené na polevu. Touto polevou následně polijte celý dezert.
Dobrou chuť!
Po ztuhnutí čokolády (které můžete urychlit v lednici) můžete dezert nakrájet na kostky a podávat. Určitě stojí za vyzkoušení.