Jakmile vyzkoušíte toto skvělé domácí pečivo, nebudete mít potřebu chodit do supermarketů. Jaká je pravá chuť pečiva? To zjistíte snadno – podle tohoto receptu na chléb a rohlíky -
Menu

Jakmile vyzkoušíte toto skvělé domácí pečivo, nebudete mít potřebu chodit do supermarketů. Jaká je pravá chuť pečiva? To zjistíte snadno – podle tohoto receptu na chléb a rohlíky

Bohužel, kupovaný chléb nebo rohlíky nemusí mít dobrou chuť. Obzvláště, pokud jste se do obchodu vydali odpoledne. Je možné, že pečivo, které jste si vzali, bylo na pultech obchodu vystaveno od samého rána. Pak musíte uznat, že se to projeví na jeho kvalitě. Leckdy ale i ranní pečivo nechutná tak, jak by mělo. Jednoduše jste od nákupu čekali víc. Není totiž chleba jako chleba a rohlík jako rohlík. Pokud již delší dobu trpíte nespokojeností s kvalitou pečiva, je třeba vyměnit obchod. Nebo si upéct pečivo domácí.

Skutečná chuť pečiva

Kupované pečivo může být obohaceno o různé chemikálie, jejichž úkolem je prodloužit životnost pečiva. A tyto přidané přísady pak mohou ovlivnit jeho chuť. Pokud chcete zažít, jak má skutečně chutnat pečivo, nezbývá vám, než si upéct pečivo vlastní. Kolikrát už jste se setkali s tím, že jste v obchodě narazili na gumové rohlíky či tvrdý chleba? Bohužel to není nic neobvyklého. O důvod navíc, proč zkusit domácí pečivo.

Příprava kvásku na domácí chléb

A teď už je načase přesunout se k samotnému receptu. Asi se shodneme na tom, že základem pečeného chleba je kvásek. Ten si připravíte smícháním těchto tří ingrediencí:

  • 400 g hladká mouka,
  • 10 g kvasnice,
  • 300 ml vody.

Voda musí být vlažná, aby kvasnice mohly správně pracovat. Do vlažné vody tedy rozdrobte kvasnice a směs nechte klidně i třicet minut na teplém místě. To, že kvásek vzešel, poznáte podle toho, že několikrát zvětšil svůj objem (pro docílení lepšího kvašení můžete přidat lžičku cukru). Jakmile kvásek vzejde, smíchejte jej s moukou. Důkladně propracujte, abyste získali hladké těsto bez hrudek.

Nechte přes noc uležet

Takto připravené těsto je základem vašeho chleba. Kvasnice budou pracovat pořád, nemusíte se bát, že se vyčerpají. Abyste dosáhli co nejnadýchanějšího chleba, nechte tento základ ležet přes noc při pokojové teplotě. Nezapomeňte mísu přikrýt čistou utěrkou.

Recept na domácí chléb

Na druhý den ke kvásku přidejte následující ingredience:

  • 600 g hladké mouky,
  • 20 g soli,
  • 20 g kvasnic,
  • 300 ml vody.

Opět použijte vlažnou vodu. Nyní již připravujete těsto na domácí chleba. Důkladně jej propracujte, abyste vytvořili směs bez hrudek, která se nebude lepit (pokud se lepí, přidejte další mouku). Hotové těsto můžete vytvarovat do požadovaného tvaru, který bude například kulatý, nebo oválný, jako ho vidíme v obchodě. Takto připravený bochník dejte na plech vyložený pečícím papírem a nechte klidně hodinu kynout.

Pečení chleba

Chleba pečeme na 250 °C asi 20 až 30 minut. Chléb neustále hlídejte. Pokud se vám zdá, že příliš chytá barvu, můžete jeho povrch přikrýt například alobalem, aby se propekl i vevnitř. Po upečení jej vyndejte z trouby a nechte vychladnout při pokojové teplotě. Poté už můžete začít konzumovat.

Recept na domácí rohlíky

Příprava domácích rohlíků není o nic náročnější. Jednoduše vezmete několik ingrediencí, spojíte je v těsto a necháte vykynout. Vytvarujete a je hotovo. Podrobněji vám recept popíšeme níže. Nejprve se ale podívejme, jaké ingredience budete potřebovat:

  • 750 g hladké mouky,
  • 30 g kvasnic,
  • 3 ml oleje,
  • 2 lžičky soli,
  • 250 ml vody,
  • 200 ml mléka.

Příprava těsta

Všechny ingredience smíchejte ve velké míse do hladkého těsta, které necháte kynout asi 20 až 30 minut. Jestliže se bojíte, že vám těsto nevykyne, můžete si předem připravit kvásek – do vlažné vody rozdrobte droždí a dvě lžíce mouky a  pořádně zamíchejte. Po vykynutí (10-20 minut) do těsta přimíchejte další ingredience.

Tvarování rohlíků

Poté z těsta odkrajujte kousky stejné velikosti a vyválejte je do kulaté placky, kterou zarolujete tak, aby svým tvarem připomínala klasický rohlík. Skládejte je na plech vyložený pečícím papírem. Rohlíky můžete ještě potřít rozšlehaným vejcem a posypat kmínem či hrubozrnnou solí. Pečte 15 až 25 minut. Po vychladnutí při pokojové teplotě můžete začít konzumovat.

Pokračujte ve čtení článku na další stránce

1
2

Líbil se vám článek?

Tisk
RECEPTY

Že mleté maso, zelí a zakysaná smetana nejdou dohromady? Až…

Jaká jídla jsou ta nelepší? Rozhodně ta, která na to na první pohled nevypadají. Třeba tím, že se spojují poměrně…
RECEPTY

Co se stane, pokud spojíte piškoty, pudinkový krém a chutné…

Víte, jaký dezert je tím nejlepším? Možných adeptů je celá řada. Mezi ně rozhodně patří i Tango řezy, které jsou…
RECEPTY

Jak si zpříjemnit horké letní dny? Třeba skvělým dezertem k…

Nejrůznější dorty a dezerty jsou slabostí mnoha z nás, nejen odpolední káva chutná s dezertem mnohem lépe než bez něj. Zároveň je…
RECEPTY

Hledáte recept na rychlovku k obědu či večeři? Pamatujte, že…

Doba letních prázdnin není jen sezónou dovolených, ale i sezónou nových brambor. Zkuste tyto dvě skutečnosti spojit v jednu a využijte…
RECEPTY

Vyzkoušejte chuť kuřecích prsou kombinovaných s lahodnou slaninou. Vše zvládnete…

Proč bychom měli trávit hodiny u sporáku a následně další dlouhý čas úklidem kuchyně, když existují recepty, které jsou rychlé…
RECEPTY

Chcete si připravit chutný oběd a hrozíte se toho, kolik…

Jídla, která si připravíte za poměrně krátkou dobu a navíc za použití co nejmenšího množství nádobí, jsou velmi vyhledávaná. Komu…