Klasický chleba jistě znáte, věděli jste ale, že existuje také mléčný chléb? Chcete ho ochutnat? Není nic jednoduššího, než si ho upéct doma. Díky tomuto receptu to budete mít cobydup. Zkuste to!

Klasický chléb zná téměř každý. Koupíte ho v jakémkoliv obchodě v několika různých variantách, které se liší velikostí, tvarem, ale i přísadami, nebo také technologickým postupem. Kromě této varianty nelze zapomínat na to, že existuje ještě jedna. Tu už v obchodech nekoupíte, což je dost možná velká škoda. Jedná se o mléčný chléb. Slyšeli jste o něm? A víte vůbec, jak chutná? pokud ne, je nejvyšší čas si ho představit.

Proč ho vyzkoušet?

Je několik důvodů. První se týká toho, že jste ho patrně ještě nikdy nejedli. Dalším důvodem, proč zkusit mléčný chléb je také to, že jeho recept pochází až z dalekého Japonska, což může být zajímavým faktem. Opomíjet nelze ano to, že se blíží Velikonoce a tak se může stát skvělou volbou na váš stůl. Zkuste ho a uvidíte, zda vám zachutná, nebo nikoliv.

Co na mléčný chléb potřebujete?

Právě to, že se jedná o mléčný chléb vás nutí k zamyšlení nad tím, zda se do něho skutečně dává mléko, nebo nikoliv. Odpověď se dozvíte v jednotlivém seznamu ingrediencí, které se týkají právě tohoto receptu. Co na něj potřebujete?

Čtěte také: Hojivá mast Amis, která vás zbaví akne, vyrážek na těle a popálenin.

  • 250 ml mléka
  • 360 g pšeničné mouky
  • 2 lžíce cukru
  • 2 vejce
  • 20 g másla
  • 1 lžička soli
  • ¼ lžičky sušeného droždí

Začínáme přípravou kvásku

Co udělat jako první? Je to příprava kvásku, který je pro mléčný chléb naprostým základem. Co na něho budete potřebovat a bez čeho se neobejdete? Je to jednoduché. Odlijte si trochu mléka, které ohřejte, přidejte k němu cukr, ten rozmíchejte a potom nasypte kvasnice. Takto vše dejte na teplé místo a nechte kvásek vzejít. Takto nechte odpočívat po dobu zhruba 15 – 20 minut. Uvidíte, jak se kvásek zajímavě tvoří.

Mezi tím chystejte základ na těsto

Když se kvásek tvoří, tak můžete začít s přípravou samotného těsta a jeho základu. Tady je postup poměrně specifický, jelikož se smíchá 100 ml mléka a 20 ml mouky. míchejte v hrnci a potom dejte na sporák. Vařte do té doby, než vznikne konzistence, která bude mít pudinkový vzhled. V tu chvíli je základ pro těsto hotové.

Těsto vytvořte klasicky

To důležité pro těsto již máte a tak můžete pokračovat v jeho klasické přípravě. Tedy tak, že smícháte všechny suroviny které vám zbyli, smícháte také bešamel z mouky a mléka, a dále vmícháte také vzniklý kvásek. Tímto je vše hotovo a vy se můžete pustit do hnětení těsta. Pokud je příjemně vláčné, je to jenom jasná ukázka toho, že se vše daří přesně tak, jak by se dařit mělo.

Jakmile máte těsto hotové, nezapomínejte také na to, že by se mělo nechat vykynout. Dejte ho do misky a zde ho nechte zhruba 40 – 90 minut na teplém místě, překlopené utěrkou. Díky tomu výrazně zvětší svůj objem, stejně jako dojde k tomu, že bude podstatně nadýchanější, než předtím. I to se podepíše na tom, jak vám bude chleba z mléka chutnat. Když je vykynuté, postupujte dále.

Nachystejte na pánev a upečte

Jak vše zakončit? Samozřejmě velmi jednoduše. Vytvořte požadované tvary, nejčastěji potom různé šišky. Potom rozšlehejte vajíčko a namažte je. Tím je vše připraveno k tomu, abyste tento unikátní mléčný japonský chléb vložili do trouby a upekli. Teplota by měla být klasická o velikosti 180 stupňů Celsia. Pokud jde o dobu pečení, tak doporučíme 30 minut, což je optimální lhůta pro výsledek, který ponechá vnitřek vláčný a povrch příjemně křupavý.