Lepší langoše jste ještě nikdy nejedli. Ani v Maďarsku na těch nejvyhlášenějších místech rozhodně neochutnáte lepší. Nevěříte? Podívejte se na tento recept a ihned je vyzkoušejte. Jsou nadýchané, měkké a chutné -
Menu

Lepší langoše jste ještě nikdy nejedli. Ani v Maďarsku na těch nejvyhlášenějších místech rozhodně neochutnáte lepší. Nevěříte? Podívejte se na tento recept a ihned je vyzkoušejte. Jsou nadýchané, měkké a chutné

Langoše jsou typickým maďarským jídlem. Kdo chce ochutnat skutečně ten nejlepší, musí mít za kamaráda Maďara který umí vařit, nebo by se měl vypravit přímo do domoviny tohoto jídla. A nebo je tu ještě jedna poslední možnost. A tou je tento recept. Mnozí říkají že díky němu připravili ty nejlepší langoše jaké kdy jedli. A to procestovali Maďarsko křížem krážem.

Jaké ingredience budete potřebovat?

Bez nich to samozřejmě nepůjde. Je třeba žádnou nevynechat a také je třeba dodržet předepsané množství. Jedině tak se výsledek opravdu podaří. Základem je toto:

  • 1 kilogram mouky
  • 2,5 dcl mléka
  • 3 lžíce oleje
  • 2 kelímky zakysané smetany
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžička soli

Nezapomínejte také na to, že langoše se dělají vždy z kynutého těsta. Aby se vám povedlo, je třeba vytvořit kvásek. Na ten jsou potřeba pouze tyto věci:

  • 1,5 dcl mléka
  • 1 lžička cukru
  • 1 kostka droždí

Kváskem se začíná

Právě kváskem je třeba začít. Co je prvním nezbytným krokem v přípravě? Základem je vlažné mléko, do kterého nasypete cukr a potom do něho rozdrobíte onu kostku droždí. Poté misku přikryjete utěrkou a dáte na teplé místo. Třeba na okno, na topení, nebo na pár desítek stupňů do trouby. Kvásek vejde za zhruba 20 – 30 minut.

Pokračujte v přípravě těsta

Jakmile je kvásek hotový, můžete do něho přidat všechny ostatní ingredience. Cílem je vypracovat jednotné těsto. Pokud by bylo řídké, přidejte ještě mouku. Pokud moc tvrdé, přidejte trochu mléka. Čím déle budete těsto zpracovávat, tím bude kvalitnější. Potom z něho vytvořte bochník, vložte do mísy, přikryjte utěrkou a nechte kynout. Opět na teplém místě po dobu ideálně 30 – 60 minut. Těsto zdvojnásobí svůj objem a to je známka toho že je připravené.

Vytvořte a smažte langoše

Z těsta vždy odkrojte požadovaný kus a ručně z něho vytvarujte placku ve tvaru langoše. Ta by následně měla zamířit na pánev s dostatečnou vrstvou horkého oleje. Smažte z obou stran do zlatova. Potom vyjměte a položte na papírovou utěrku která z langoše vytáhne přebytečný olej.

Co na langoš? Je to na vás

Pokud máte rádi klasiku, bude to samozřejmě česnek, kečup a také sýr. Nejde však o jedinou možnost. Typické maďarské recepty počítají i s tím, že si langoš pomažete česnekem a zakysanou smetanou a potom ho posypete sýrem. Dokonce se lze setkat i s variantami sladkými, kdy se používá marmeláda nebo lískooříškový krém. Pokud máte tuto přípravu v plánu, doporučujeme do těsta nedávat sůl.

Líbil se vám článek?

Tisk
RECEPTY

Salát z kuřecích prsíček, který můžete jíst i pozdě večer,…

Máte rádi saláty jako hlavní chod? Chutnají vám spíše těstovinové nebo zeleninové? Preferujete saláty bez masa nebo s masem? Ať už…
RECEPTY

Do masem plněných knedlíků přidejte tuhle ingredienci. Dokonale změní chuť

Potřebujete vymyslet něco na oběd či večeři? Nenapadá vás nic kloudného a originálního? Sáhněte po osvědčeném receptu přímo z Ukrajiny. Bramborové…
RECEPTY

Vzala mléko, zakysanou smetanou a vznikl nejlepší domácí sýr! Recept…

Můžete si ho dát jen tak na chleba nebo si ho vychutnat společně s vínem či pivem. O čem je řeč?…
RECEPTY

Tak vynikající palačinky jste ještě nejedli! Tento recept musíte vyzkoušet…

Jak vypadají a jak se dělají klasické palačinky, to jistě víte. Co ale jistě nevíte, to je fakt, že existuje…
RECEPTY

Bramborové řízečky s klobásou dle receptu hospodského, tohle si okamžitě…

Brambory se v české kuchyni využívají při přípravě nejrůznějších pokrmů, nejčastěji se s nimi setkáme ve formě brambor pečených v troubě, brambor na…
RECEPTY

Bleskurychlá a levná večeře: do pekáče dejte brambory a posypte…

Netušíte, co byste měli udělat rychle na večeři? Máte hlad, ale nic vás nenapadá? V lednici toho moc nemáte a jediné,…