Lepší langoše jste ještě nikdy nejedli. Ani v Maďarsku na těch nejvyhlášenějších místech rozhodně neochutnáte lepší. Nevěříte? Podívejte se na tento recept a ihned je vyzkoušejte. Jsou nadýchané, měkké a chutné

Langoše jsou typickým maďarským jídlem. Kdo chce ochutnat skutečně ten nejlepší, musí mít za kamaráda Maďara který umí vařit, nebo by se měl vypravit přímo do domoviny tohoto jídla. A nebo je tu ještě jedna poslední možnost. A tou je tento recept. Mnozí říkají že díky němu připravili ty nejlepší langoše jaké kdy jedli. A to procestovali Maďarsko křížem krážem.

Jaké ingredience budete potřebovat?

Bez nich to samozřejmě nepůjde. Je třeba žádnou nevynechat a také je třeba dodržet předepsané množství. Jedině tak se výsledek opravdu podaří. Základem je toto:

  • 1 kilogram mouky
  • 2,5 dcl mléka
  • 3 lžíce oleje
  • 2 kelímky zakysané smetany
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžička soli

Nezapomínejte také na to, že langoše se dělají vždy z kynutého těsta. Aby se vám povedlo, je třeba vytvořit kvásek. Na ten jsou potřeba pouze tyto věci:

Čtěte také: Toto by měl vědět každý! Grapefruit může být v interakci s některými běžnými léky pro člověka smrtelný!

  • 1,5 dcl mléka
  • 1 lžička cukru
  • 1 kostka droždí

Kváskem se začíná

Právě kváskem je třeba začít. Co je prvním nezbytným krokem v přípravě? Základem je vlažné mléko, do kterého nasypete cukr a potom do něho rozdrobíte onu kostku droždí. Poté misku přikryjete utěrkou a dáte na teplé místo. Třeba na okno, na topení, nebo na pár desítek stupňů do trouby. Kvásek vejde za zhruba 20 – 30 minut.

Pokračujte v přípravě těsta

Jakmile je kvásek hotový, můžete do něho přidat všechny ostatní ingredience. Cílem je vypracovat jednotné těsto. Pokud by bylo řídké, přidejte ještě mouku. Pokud moc tvrdé, přidejte trochu mléka. Čím déle budete těsto zpracovávat, tím bude kvalitnější. Potom z něho vytvořte bochník, vložte do mísy, přikryjte utěrkou a nechte kynout. Opět na teplém místě po dobu ideálně 30 – 60 minut. Těsto zdvojnásobí svůj objem a to je známka toho že je připravené.

Vytvořte a smažte langoše

Z těsta vždy odkrojte požadovaný kus a ručně z něho vytvarujte placku ve tvaru langoše. Ta by následně měla zamířit na pánev s dostatečnou vrstvou horkého oleje. Smažte z obou stran do zlatova. Potom vyjměte a položte na papírovou utěrku která z langoše vytáhne přebytečný olej.

Co na langoš? Je to na vás

Pokud máte rádi klasiku, bude to samozřejmě česnek, kečup a také sýr. Nejde však o jedinou možnost. Typické maďarské recepty počítají i s tím, že si langoš pomažete česnekem a zakysanou smetanou a potom ho posypete sýrem. Dokonce se lze setkat i s variantami sladkými, kdy se používá marmeláda nebo lískooříškový krém. Pokud máte tuto přípravu v plánu, doporučujeme do těsta nedávat sůl.