Lepší langoše jste ještě nikdy nejedli. Ani v Maďarsku na těch nejvyhlášenějších místech rozhodně neochutnáte lepší. Nevěříte? Podívejte se na tento recept a ihned je vyzkoušejte. Jsou nadýchané, měkké a chutné -
Menu

Lepší langoše jste ještě nikdy nejedli. Ani v Maďarsku na těch nejvyhlášenějších místech rozhodně neochutnáte lepší. Nevěříte? Podívejte se na tento recept a ihned je vyzkoušejte. Jsou nadýchané, měkké a chutné

tak se výsledek opravdu podaří. Základem je toto:

  • 1 kilogram mouky
  • 2,5 dcl mléka
  • 3 lžíce oleje
  • 2 kelímky zakysané smetany
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžička soli

Nezapomínejte také na to, že langoše se dělají vždy z kynutého těsta. Aby se vám povedlo, je třeba vytvořit kvásek. Na ten jsou potřeba pouze tyto věci:

  • 1,5 dcl mléka
  • 1 lžička cukru
  • 1 kostka droždí

Kváskem se začíná

Právě kváskem je třeba začít. Co je prvním nezbytným krokem v přípravě? Základem je vlažné mléko, do kterého nasypete cukr a potom do něho rozdrobíte onu kostku droždí. Poté misku přikryjete utěrkou a dáte na teplé místo. Třeba na okno, na topení, nebo na pár desítek stupňů do trouby. Kvásek vejde za zhruba 20 – 30 minut.

Pokračujte v přípravě těsta

Jakmile je kvásek hotový, můžete do něho přidat všechny ostatní ingredience. Cílem je vypracovat jednotné těsto. Pokud by bylo řídké, přidejte ještě mouku. Pokud moc tvrdé, přidejte trochu mléka. Čím déle budete těsto zpracovávat, tím bude kvalitnější. Potom z něho vytvořte bochník, vložte do mísy, přikryjte utěrkou a nechte kynout. Opět na teplém místě po dobu ideálně 30 – 60 minut. Těsto zdvojnásobí svůj objem a to je známka toho že je připravené.

Vytvořte a smažte langoše

Z těsta vždy odkrojte požadovaný kus a ručně z něho vytvarujte placku ve tvaru langoše. Ta by následně měla zamířit na pánev s dostatečnou vrstvou horkého oleje. Smažte z obou stran do zlatova. Potom vyjměte a položte na papírovou utěrku která z langoše vytáhne přebytečný olej.

Co na langoš? Je to na vás

Pokud máte rádi klasiku, bude to samozřejmě česnek, kečup a také sýr. Nejde však o jedinou možnost. Typické maďarské recepty počítají i s tím, že si langoš pomažete česnekem a zakysanou smetanou a potom ho posypete sýrem. Dokonce se lze setkat i s variantami sladkými, kdy se používá marmeláda nebo lískooříškový krém. Pokud máte tuto přípravu v plánu, doporučujeme do těsta nedávat sůl.

Pokračujte ve čtení článku na další stránce

1
2

Líbil se vám článek?

Tisk
RECEPTY

Švestky nemusí padnout jenom na slivovici! Takhle výborný švestkový koláč…

Hledáte originální a chutný recept a přemýšlíte, co nového byste mohli upéct? Tak to určitě vyzkoušejte náš švestkový koláč s drobenou.…
RECEPTY

Báječný recept na nejměkčí rohlíčky na světě. Nic lepšího jste…

Už jste někdy ochutnali dobrotu, která Vám zaručeně obrátila život vzhůru nohama? Pokud ano, tak to jste ještě zřejmě nikdy…
RECEPTY

Až vyzkoušíte tuhle čalamádu, nebudete nikdy dělat jinou. V čem…

Dnes se s Vámi podělíme o báječný recept na domácí čalamádu, která se připravuje za studena. Pro některé to možná zní…
RECEPTY

Maso po Srbsku prostě musíte vyzkoušet. Rychle a jednoduše, v…

Pojďte vyzkoušet nový recept, který určitě ještě neznáte. Chuť tohoto vepřového masa na srbský způsob vás určitě nadchne a zamilujete…
RECEPTY

Stačí vám jeden jediný pekáč, pár běžných surovin a po…

Máte chuť na maso? Ale nechce seš vám ušpinit mnoho nádobí, ani se vám nechce pouštět se do složitých receptů…
RECEPTY

Socialismus měl jedno velké plus. Existovaly normy na jídla a…

Socialismus je dávno pryč a pokud na něj začneme vzpomínat tak musíme říci, že tolik dobrého zase až tak nepřinesl.…