Tradiční bramboráky, tak ty jsou pro naší českou povahu zkrátka jedním ze základních pokrmů. Hodí se skvěle jak jako hlavní pokrm, tak jako dobrota na večer k filmu. Tento recept, který Vám dnes přinášíme, je však trochu zvláštní.
Recept pochází původem z Portugalska a co je na něm skvělé, je fakt, že nepotřebujete ani mouku, ani vejce! Recept je tak nejen jednoduchý, ale také velmi zdravý!
Co budete potřebovat?
- 500 g brambor
- sůl
- olivový olej
- šunku
- sýr
Jak na to?
- Nejprve si oloupejte brambory, které nastrouhejte na hrubém struhadle.
- Brambory poté vložte do misky s vodou a nechte pár minut odmočit.
- Jakmile se vyplaví z brambor přebytečný škrob, stačí je scedit a co nejvíce vysušit. Nejlepší je je tak dát např. do utěrky a důkladně vyždímat.
- Vzhledem k tomu, že nepoužíváte ani vejce, ani mouku, je dobré zvolit pánev s kruhovými otvory, aby placky držely krásný kruhový tvar. Jakmile si připravíte tuto pánev, stačí na ní jen rozehřát trochu toho olivového oleje, přidat brambory a trochu osolit.
- Placky byste měli smažit z obou stran, vždy dozlatova.
- Pak si hotové placky vyložte na plech vyložený pečícím papírem a aplikujte nakrájenou šunku a sýr. Následně přikryjte druhou plackou.
- Takové to „hamburgery“ poté vložte do předem vyhřáté trouby na 180 stupňů přibližně na 10 minut.
Tip!
Doporučujeme podávat s dipem ze zakysané smetany.
Dobrou chuť přejeme!