Milují u Vás doma sladké? Pak jim vyzkoušejte připravit tento famózní sušenkový koláč!

Původ dortu Tři mléka je dosud neznámý. Někteří tvrdí, že nápad patří kuchaři z Nikaragui. Jiní zase věří, že recept na dort vymysleli v Mexiku. Takže zjednodušeně, tento lahodný dezert vznikl v jedné ze zemí Latinské Ameriky. Místní obyvatelé často nahrazují kondenzované mléko kokosovým mlékem, nebo připravují zálivku z brandy a rumu.

Je to skutečně lahodný koláč. Milovníci sladkého ho jistě ocení. Příprava je jednoduchá, tak Vám rádi prozradíme postup. Vy si zatím promyslete, čím ho dozdobíte, a pojďme na to!

Co budete potřebovat?

  • 5 ks vajec
  • 160 g pšeničné mouky
  • 20 g másla
  • 400 ml mléka
  • 2 PL moučkového cukru
  • 200 g cukru
  • vanilkový cukr
  • 200 g vařeného kondenzovaného mléka
  • 275 ml smetany (200 ml 33%, 75 ml 20%)
  • 3 PL kondenzovaného mléka

    Jak na to?

  1. Vezměte 4 vajíčka a oddělte bílky od žloutků. Z bílků a a poloviny cukru vyšlehejte sníh.
  2. V druhé misce utřete 4 žloutky, 1 vejce a druhou polovinu cukru do bílé směsi.
  3. Do misky s utřenými žloutky přidejte prosátou pšeničnou mouku, vše dobře promíchejte a přidejte vanilkový cukr.
  4. Do téměř hotového těsta přidejte vyšlehané bílky. Mírně promíchejte celou hmotu shora dolů.
  5. Troubu předehřejte na 180°C.
  6. Hlubší formu, ze které bude koláč servírovaný vymažte máslem a nalijte do ní těsto.
  7. Dejte péct koláč do trouby.
  8. Dále si připravte směs 3 druhů mléka. Mixérem vymíchejte vařené kondenzované mléko, klasické mléko a 200 ml smetany. Aby se mléko lépe propojilo s ostatními ingrediencemi, je lepší ho předtím zahřát. Vznikne Vám tak přibližně 800 ml lahodné hmoty.
  9. 3 PL lžíce kondenzovaného mléka vymíchejte se 75 ml 20% smetany a práškovým cukrem.
  10. Pokud je korpus upečený, vyndejte ho z trouby, propíchejte vidličkou a postupně na něj vylijte směs kondenzovaného mléka, smetany a cukru.
  11. Na závěr rozetřete na korpus krém, formu překryjte potravinářskou fólií a nechte přes noc odstát v lednici.
  12. Dort lze dozdobit různým ovocem. Borůvkami, malinami, jahodami, ale také banánem či kiwi.

Dobrou chuť přejeme!

Čtěte také: Legendární kapela Rammstein opět v Praze! Nenechte si ujít jejich koncert!