Nedaří se Vám připravit lahodnou rýži, neboť ať děláte, co děláte, vždy ji převaříte? Zde je pár tipů, jak docílit lahodné a nadýchané rýže!

Nezáleží na tom, jak ji budete jíst – či jako základ jídla, nebo přílohu – rýže je základní surovinou bez které se ve svém životě neobejdete. S jednou jednoduchou metodou přípravy můžete tuto lahodnou surovinu připravit chutně a takřka k jakémukoliv pokrmu.

Rádi byste si doma připravili rýži, ale vždy, když jste se o to pokusili, rýže skončila rozvařená a nepoužitelná? Tento rychlý a snadný recept Vám poskytne pár tipů a triků a zkrátka ten nejlepší způsob, jak tuto surovinu připravit lahodně!

Jak si připravit dokonalou bílou rýži ve 4 krocích?

Podívejte se na tuto rychlou ukázku základů, jak si připravit dvě porce načechrané bílé rýže. Chcete-li vytvořit větší dávku tohoto receptu, jednoduše přidávejte 2 šálky vody pro každý 1 šálek rýže. Jakmile budete mít hotovou rýži, můžete si ji pak okořenit přidáním různých omáček, koření, zeleniny a masa.

Čtěte také: Už víme 6 důvodů proč vám možná brní končetiny

[hana-code-insert name=’google‘ /]Co budete potřebovat?

  • 2 šálky vody
  • 1/4 ČL soli
  • 1 šálek bílé rýže

Krok 1: Dejte vařit vodu.

Začněte tím, že si 2 šálky vody v krytém hrnci přivedete k varu. Jamile voda dosáhne bodu varu, přidejte 1/4 ČL soli a 1 šálek bílé rýže.

Poznámka! Chete-li si připravit rýže více, vždy se držte tohoto poměru!

Doporučení! Chcete-li zvýšit chuť rýže, zaměňte 2 šálky vody za 2 šálky vývaru (zeleninového, kuřecího, nebo hovězího).

Krok 2: Nechte rýží vařit.

Zaryjte hrnec a nechte rýži vařit po dobu 18-20 minut. Ať je to lákavé sebevíc, zkuste rýži nemíchat a nezvedat víko, zatímco se rýže vaří.

Doporučení! Při znovuohřevu zabráníte vysušení vařené rýže tím, že k ní přidáte trochu vody. V mikrovlnné troubě byste rýži měli ohřívat ideálně po dobu 1 až 1 a 1/2 minuty.

Krok 3: Nechte rýži odležet.

[hana-code-insert name=’Dole‘ /]Jakmile rýže vypadá jako načechraná, můžete ji odstranit ze sporáku a nechat stranou odležet po dobu cca 5 minut. Tento proces chlazení umožňuje rýži odvést páru a stát se lahodnou a měkkou – ale ne příliš měkkou! Přesně o tuto konzistenci všichni usilujeme!

Doporučení! Nevyhazujte zbytky uvařené rýže! Uvařenou rýži můžete skladovat ve vzduchotěsných nádobách až po dobu 6 dnů po jejím uvaření.

Krok 4: Podávejte nadýchanou a lahodnou rýži.

Dodejte rýži její dokonalou strukturu tím, že ji nadýcháte pomocí vidličky.

Doporučení! Před podáváním rýži posypte 1/2 šálku nakrájených bylin. Doporučujeme zvolit čerstvý nadrobno nasekaný koriandr, či petrželku.