Německý národní klenot, který naleznete na každé oslavě. Pro milovníky máku skvělý tip na dezert

Jste-li milovníky máku a tvarohu, pak je tento dezert přesně pro vás. Jedná se o makový zákusek, který je již po staletí součástí každé oslavy v Německu. Možná působí, že se na něm ničí fantazie příliš nevyřádila, ale co chybí ve vzhledu, rozhodně najdete v jeho chuti. Jeho příprava je více než jednoduchá a prakticky se na něm nedá nic zkazit. Proto je skvělou volbou nejen pro fanoušky pečení, ale i pro úplné začátečníky.

Ingredience na makový dort

Tento dezert je lahodný především díky tomu, že nemá absolutně žádné přebytečné těsto, jeho náplň je jemná a celkový výsledek je nadýchaný a není suchý. Mohou za to především následující ingredience:

· 150 g másla

Čtěte také: Masový nášup pro chlapy? Zlatohorský pekáč provoní kuchyni a nenechá v klidu žádného masožrouta!

· 170 g cukru

· 190 g mouky

· 50 g krupice

· 200 g tvarohu

· 90 g cukru

· 100 g máku

· 450 ml mléka

· 1 vejce

Začněte náplní

U tohoto receptu je potřeba zvolit trochu obrácený postup – začněte náplní. Na malé pánvi smíchejte studené mléko, 60 g másla, 90 g cukru a mák. Směs promíchejte a plotýnku stáhněte na střední teplotu. Nechte zahřát. Jakmile bude směs horká, přidejte potřebné množství krupice po malých dávkách, abyste se vyhnuli tvorbě hrudek. Intenzivně šlehejte pomocí metly. Jakmile směs zhoustne, odstavte ji z ohně a počkejte, až vychladne. Může to trvat asi tak 20 minut. Vedle v misce si mezitím smíchejte tvaroh, vejce a špetku soli. Pomocí šlehače vše dobře promíchejte, aby vám vznikla jemná směs. Můžete přidat trochu vanilkového extraktu, budete-li chtít.

Připravte si těsto

Nyní se můžete vrhnout na přípravu těsta. Mouku prosejte a přidejte do ní na kousky nakrájený zbytek másla. Smíchejte a přidejte asi 80 g cukru a špetku soli. Máte-li kuchyňský robot, máte vyhráno, popřípadě spojte ručně. Snažte se vše důkladně propracovat.

Pečení makového dortu

Jakmile máte vše připravené, vyložte formu pečicím papírem a naneste asi polovinu těsta, můžete i o trochu více. Dobře rozložte a nalijte celou náplň. Nyní přikryjte zbytkem těsta. Vložte do předehřáté trouby na 180 stupňů a pečte 40-50 minut. Po uplynutí potřebné doby dort vyjměte z trouby a nechte vychladnout. V žádném případě ještě neodstraňujte formu. Poté vložte na několik hodin do ledničky. Až teprve pak můžete dort vyndat z formy a servírovat.