Nepečený francouzský dezert za pár minut. Tímto zákuskem uctíte každou návštěvu

Připravte si jednoduchý, lahodný, nepečený éclair dezert, s kterým snadno potěšíte chutě každé návštěvy. Vyrobit lze ve dvou různých variantách. Buď jako chlazený, nepečený zákusek bez čokolády, nebo jako dezert ozdobený čokoládovou polevou. Ať už se rozhodnete pro tu či onu možnost, nemusíte se bát, v obou případech se budete olizovat až za ušima.

Éclair dezert

Éclair znamená „světelný záblesk“. Jak už tedy sám název napovídá, jde o zákusek, který vypadá oslnivě a spořádáte jej na posezení rychlostí blesku. Jedná se o tradiční francouzský dezert – nadýchaný, s lahodnou náplní a krásný na pohled. Jeho tajemství spočívá v dokonalém sladění chuti odpalovaného těsta s jemnou a svěží náplní. Je to dezert aristokratů, pochutnávali si na něm už královském dvoře. A vy si jeden takový můžete vyrobit i u sebe doma.

Ingredience k výrobě éclair cookies dezertu

Na nepečený éclair cookies dezert si připravte:

Čtěte také: Čerstvá rajčata i v zimě s tímto jednoduchým receptem: Využijte bohatou sklizeň a zpracujte je snadno, chutně a s dlouhou trvanlivostí

  • 200 g smetany ke šlehání
  • 2 vanilkové pudingy v prášku
  • 3 a ½ hrnku mléka
  • máslové sušenky (mohou být celozrnné i obyčejné)
  • 3 polévkové lžíce másla
  • 1 a ½ hrnku cukru moučka
  • 3 polévkové lžíce kakaa
  • špetku soli

Příprava dezertu bez polevy

Přestože název i sám původ dezertu zní velice honosně a také komplikovaně, jeho příprava je skutečně jednoduchá. Vše spočívá ve dvou základních krocích – v přípravě krému a polevy. Začněte šleháním smetany, jakmile se z ní utvoří pevná šlehačka, dejte ji vychladit a věnujte se mezitím dalším ingrediencím. Vanilkový puding si připravte v mléce dle instrukcí na obalu a poté do směsi přimíchejte vyšlehanou smetanu. Takto vytvořený krém vložte po vychladnutí do lednice a nechte odpočívat. Dno pekáče vyložte sušenkami, naneste polovinu krému a zakryjte další vrstvou sušenek. Přidejte druhou polovinu krému a zakončete dalším patrem sušenek. Celý dezert uložte do lednice. Zákusek je prakticky hotový, pokud jste se rozhodli pro verzi bez polevy.

Příprava polevy

Nyní je čas na čokoládovou polevu. Do másla přidejte cukr moučka, kakao a pečlivě promíchejte. Naneste na vychlazený dezert a rovnoměrně rozprostřete po celém povrchu sušenek. Opět uložte do lednice k vychladnutí minimálně na šest hodin. Dezert je připravený k servírování. Podávat jej můžete ke kávě i čaji. Věřte, že je vhodný jak pro domácí rodinnou pohodu, tak i pohoštění vzácných návštěv.