Netradiční příprava závitků z pita chlebu na mnoho způsobů – snadné a neuvěřitelně lahodné. Nevěříte? Vyberte ten nejlákavější a zkuste ho také. Bude skvělý!

Dnes není ničím neobvyklým, že se setkáváme s různými zahraničními specialitami a pita chlebem nebo tortillou se již nikdo nepozastaví. Obvykle pitu však většina českých domácností připravuje na jeden jediný způsob a to je velká škoda, protože existuje spousty skvělých receptů. Abyste poznali něco nového, ukážeme vám nyní ty nejlepší speciality, které se vaří v zahraničí a o kterých jste do dnešního dne zajisté neslyšeli.

Způsob přípravy

Pita chléb můžete jíst vcelku jako klasickou tortillu s různými způsoby zavinování, ale také je možné jej po zarulování nakrájet na plátky. V některých případech, a naše jimi zajisté jsou, získáte i zajímavě skládanou roládu. Pojďme se tedy nyní podívat na top 5 nejlepších specialit, které můžete z pita chlebu připravit.

Zeleninové pita-závitky

Pita a tortilly nemusejí být jen s masem. Hed první recept je lehkou a velice chutnou zeleninovou kombinací. Velkou výhodou je zde jednoduchost celého receptu. Ušetříte čas a přitom připravíte skvělý oběd. Jako první mezi dva pita chleby nasypte strouhaný sýr. Ten potřete omáčkou, kterou vytvoříte smícháním:

Čtěte také: Moje vysazené jahody byli po zimě bez života a po zimě potřebovali speciální hnojivo. Speciální hnojivo funguje jako elixír života.

  • 400 g majonézy nebo husté zakysané smetany
  • 2 lžiček hořčice a 2 lžiček medu
  • 4 lžic kečup
  • Na závěr popřípadě přidáme sůl a pepř podle chuti

Dresink si můžete připravit předem i během vaření. Nahoru na potřený pita chléb pak stačí jen nakrájet zeleninu. Nejčastěji se do těchto závitků používá mrkev, okurka a salát. Můžete si však vytvořit směs dle vaší chuti a doplnit pokrm například o papriku nebo pórek. Také je velice oblíbené přidání zelených bylinek, jako je kopr.

Vrstvené krabí rolky

Na první pohled velice působivý a na první ochutnání neuvěřitelně dobrý recept – to jsou krabí rolky z pita chlebu. Pro jejich přípravu potřete placku pity směsí majonézy s nastrouhanou mrkví a na to položte po celé délce chlebu za sebe poskládané krabí tyčinky. Celou placku zarolujte. Následně si na druhý pita připravte silnou vrstvu strouhaných vajec se sýrem a na něj položte první chlév s krabími tyčinkami, který bude do toho vaječného následně celý zarulovaný. Aby celá roláda lépe držela, můžete ji ještě upevnit třetím chlebem bez náplně.

Nejrychlejší a nejjednodušší recept

Pokud nehledáte žádné speciality ani vychytávky a chcete jen co nejdříve přepravit jídlo, máme pro vás recept na super-jednoduché rolky, které zvládne každý připravit doma během několika málo minut a zároveň na ně není potřeba nakupovat nic speciálního – ingredience má téměř každý doma v ledničce. Stačí je jen vložit do pity a zarulovat. Na snadné rolky si kromě chleba či tortilly ještě připravíme:

  • Uzeninu (například klobásu nebo šunku)
  • Tvrdý sýr
  • 2 lžíce hořčice a 4 lžíce majonézy
  • Možno i salát nebo jinou zeleninu

Losos se smetanou a sýrem

Další velice lahodný a v České republice téměř neznámý recept je pita s rybou. Do chleba si připravíme uzeného nebo soleného lososa (je možné použít i jiný druh ryby), měkký smetanový sýr a kopr nebo jiné zelené bylinky. Zatočíme a podáváme. Není třeba nic vařit. Recept je velice jednoduchý a přitom opravdu chutný.

Pita lze i grilovat

Kromě klasických rolek lze pita chléb upravovat i jiným způsobem – oblíbené je například jeho grilování. Než ho dáme na rošt, je potřeba všechnu náplň dobře zabalit, aby nevytekla. K tomu nepoužíváme klasické rulování, ale překládání okrajů tak, abychom vytvořili pevný hranatý tvar. Při grilování pak používáme rošt, který pevně přidržuje pita u sebe a zabraňuje tomu, aby se teplem rozvinul. Jako náplň můžeme použít cokoliv, na co máme chuť. Populární je tento způsob přípravy především na jihu a proto jsou typickou směsí rajčata, bylinky a sýry jako například řecký Feta, francouzský Niva nebo italský Mozzarella.