Netradiční vaječné recepty – inspirace na chutnou a rychlou večeři. Jestliže chcete dodat tělu bílkoviny nebo zpracovat výslužku od babičky, tyto recepty přijdou vhod. Jsou snadné a chutné!

Vejce naměkko, natvrdo, nahniličku, míchaná, volská oka či omeleta…Vajíčka jsou nedílnou součástí našeho jídelníčku a dají se připravit mnoha různými způsoby. Konzumujeme je ale nejen samostatně, přidáváme je i do velkého množství ostatních pokrmů, bez nich bychom tyto pokrmy často nebyli schopni ani vytvořit. Poslední výzkumy navíc ukazují, že vejce zdaleka nejsou tak nezdravá, jak se dlouhá léta myslelo. Dnes vám proto přinášíme několik zdravých a zároveň nevšedních receptů, díky kterým se mohou vajíčka ocitnout i na vašem stole.

Vaječná kuřátka

Na jejich přípravu budete potřebovat pět vajíček, sto gramů tvarohu, dvě menší mrkve, několik oliv, jednu polévkovou lžíci zakysané smetany, jednu čajovou lžičku hořčice, jednu čajovou lžičku majonézy, jeden svazek jarní cibulky a sůl a pepř na dochucení.

Nejprve si vajíčka uvaříme natvrdo. Poté smícháme ostatní ingredience, tedy tvaroh, smetanu, majonézu, hořčici, pepř, sůl a najemno nakrájenou jarní cibulku. Když vajíčka vychladnou, okrojíme jeden konec tak, abychom z nich mohli odstranit žloutky, které poté přidáme do připravené směsi. Vše dobře promícháme a tuto směs poté opět dáme pomocí lžičky zpátky do neporušených vaječných bílků. Na závěr překryjeme odříznutou částí vajíčka, a vytvoříme tak jakýsi klobouček. Zbylé dvě ingredience, tedy mrkve a olivy, použijeme na tvorbu zobáčku, nožiček a očiček. 

Čtěte také: Vědci definovali 2 principy, které Vám umožní zhubnout i bez zázračné snahy!

Chleba ve vajíčku

Na přípravu tohoto jednoduchého, ale velmi chutného vaječného pokrmu, budeme potřebovat dvě vajíčka, dva plátky sýra, dva plátky salámu, zakysanou smetanu, dva až tři stroužky česneku, jednu až dvě čajové lžičky hořčice, strouhaný sýr, sůl a pepř na dochucení a přibližně čtyři krajíce staršího chleba. Tyto ingredience vystačí přibližně na dvě porce.

Začneme tím, že ušleháme vejce společně se smetanou, hořčicí, prolisovanými stroužky česneku a kořením. Dbejte na to, aby vzniklé „těstíčko“ bylo dostatečně husté. Dále si připravíme plech, který vymažeme tukem. V připraveném vaječném těstíčku následně obalíme dva krajíce chleba a položíme je na vymazaný plech. Na oba plátky poté dáme plátek šunky a sýra a následně přiklopíme dalším krajícem chleba, který jsme předtím také obalili ve vaječné směsi. Na závěr posypeme strouhaným sýrem. Plech s chleby vložíme do trouby předehřáté na sto devadesát stupňů a pečeme do té doby, dokud nevidíme, že je chleba z vrchu zlatavý. Následně chléb obrátíme a pečeme stejným způsobem.

Možná vás překvapilo, že chléb ve vajíčku připravujeme v troubě a nikoli na pánvi. Příprava v troubě má hned několik výhod. Oproti klasickému smažení jsou chleby pečené v troubě zdravější, lehčeji stravitelné a také méně kalorické, protože pečení v troubě oproti smažení na oleji v pánvi totiž nepřidává chlebům žádné dodatečné látky z použitého oleje.

Vaječná pomazánka

Na přípravu této zdravé a rychlé pomazánky, která se může stát například součástí vaší svačiny či večeře, budete potřebovat pět vajec, dvě stě gramů zakysané smetany, jednu menší cibuli, jednu až dvě polévkové lžíce hořčice, sůl a pepř dle chuti.

Příprava je velmi jednoduchá. Vejce uvaříme natvrdo a po vychladnutí je nadrobno nakrájíme. Dále do zakysané smetany přimícháme hořčici a ostatní ingredience, tedy cibuli, sůl a pepř. Na závěr přidáme nadrobno nakrájená vajíčka. Vše důkladně promícháme a pomazánka je hotová. Vložíme na několik hodin do lednice a můžeme podávat, nejlépe pomazánka chutná na čerstvém celozrnném pečivu.

Nakládaná vajíčka

Tato pochoutka je oblíbená především ve Velké Británii, když ji ochutnáte, hned pochopíte proč. Na přípravu nakládaných vajíček si připravte deset vajec uvařených natvrdo, šest cherry rajčátek, šest stroužků česneku, jednu papriku a jednu cibuli. Pokud dáváte přednost pálivé variantě, přidejte také jednu feferonku.

Na přípravu nálevu budete potřebovat jeden litr vody, dvě stě mililitrů octa, sedm kuliček pepře, sedm kuliček nového koření, dva až tři bobkové listy, dvě lžíce cukru, jednu lžíci soli a jednu lžíci hořčičných semínek. Nálev poté připravíme jednoduchým způsobem. Všechny ingredience smícháme v hrnci a necháme převařit.

Dále si připravíme sklenice, do kterých vkládáme nakrájená vejce s cibulí, česnekem, paprikou a rajčaty. Když je sklenice plná, přelijeme ji nálevem a po vychladnutí sklenici uzavřeme. Když nálev vychladne, sklenice dáme na tři dny odležet do ledničky a můžeme konzumovat.

Vaječné chlebíčky

Na výrobu těchto chlebíčků, kterými můžete zpestřit například rodinnou oslavu, budete potřebovat šest vajec uvařených natvrdo, šest plátků šunky, jedno rajče, sto gramů strouhaného sýra, dvanáct plátků toustového chleba, sůl, pepř a bylinky na dochucení. Důležitá je poté především fantazie, kterou použijete při zdobení chlebíčků.

Netradiční způsob, jak připravit velké množství vajec natvrdo najednou

Tento jednoduchý způsob přípravy velkého množství vajec natvrdo oceníte například před velikonočními svátky. Jediné, co k tomu budete potřebovat, je speciální forma na pečení muffinů. Stačí, když poté do každého otvoru pro muffin vložíte jedno vejce pokojové teploty a celou formu poté vložíte do trouby předehřáté na sto šedesát stupňů a budete „péct“ po dobu dvaceti pěti minut. Vejce natvrdo budou hotová a rozdíl nikdo nepozná. V troubě se mimochodem dají připravit i volská oka. Stačí, když si nejprve z bílků ušleháte sníh, který poté navrstvíte na plech, a na tento sníh poté opatrně vložíte bílek. Za pár minut jsou volská oka připravená ke konzumaci.