Neuvěřitelně lahodná, křupavá rolka ze 3 ingrediencí: Z pár levných přísad vykouzlíte neskutečnou fantazii chuťových buněk

Kuchařské knihy i internetové stránky o vaření a pečení jsou plné náročných receptů, jejichž výsledek sice vypadá úžasně, ale spousta často neznámých ingrediencí a obtížný postup vás možná odradí hned na počátku a sladké pohoštění pro návštěvu raději objednáte.

Přece jen však někdy možná budete chtít rodinu nebo přátele překvapit novým receptem a netradičním dezertem, a právě pro takovou příležitost máme recept na dezert, kdy bude potřebovat pouze 3 naprosto běžné suroviny a jen trochu času. Recept je vhodný i pro začátečníky, zvládne ho opravdu každý.

3 běžné suroviny, a je to!

Potřebovat budete pouze:

Čtěte také: Jak připravit lahodný vajíčkový salát s šunkou a zeleninou: Recept na vajíčkový dort

  • cca 150 g hladké mouky
  • 100 g másla, a
  • cca 60 ml kvalitní zakysané smetany.

Kromě těchto ingrediencí si připravte už jen trochu moučkového cukru na posypání těsta.

Postup je opravdu jednoduchý

Mouku řádně prosejte. Tento krok nevynechejte, protože prosátí zlepší vlastnosti mouky, zbaví ji případné přebytečné vlhkosti a provzdušní ji. Navíc, v mouce mohou být různé drobné nečistoty, které takto spolehlivě odstraníte. Máslo vytáhněte z ledničky, a ještě zchladlé je nakrájejte na menší kousky nebo nastrouhejte a přidejte k mouce. Pak směs rukama mněte tak, až se spojí a začne se drobit. Poté přilejte zakysanou smetanu, která způsobí, že těsto bude jemné a vláčné.

Hotové těsto si rozdělte na několik stejně velkých částí a všechny rozválejte tak, abyste vytvořili obdélníky. Nejprve použijte váleček a poté těsto do požadovaného tvaru ještě roztáhněte pomocí prstů. Celý povrch s výjimkou jednoho okraje pak pocukrujte, stočením vytvořte roládu a pomocí tlaku prstů na nepocukrovaný okraj ji zavřete. Připravené rolády nakrájejte na menší, cca 5 cm dlouhé kousky, a shora pocukrujte. Zkontrolujte, že na spodní části rolád cukr není, protože ten by v opačném případě mohl způsobit spálení nebo připečení těsta.

Plech je nejlepší vyložit pečicím papírem nebo použít silikonovou podložku. Troubu předehřejte, až teplota dosáhne 160 až 170 stupňů, a poté rolády pečte po dobu 40 minut.

Výsledek stojí za to

Vaše kuchyň bude krásně provoněná a vy budete svým hostům servírovat sice jednoduchý, ale křupavý a velice chutný zákusek, který jim zpříjemní návštěvu a odpolední posezení u kávy. Jeho nespornou výhodou kromě jednoduché přípravy, skvělé chuti a atraktivního vzhledu je to, že jej máte hned připravený v jednotlivých porcích, dezert nemusíte krájet a každý si vezme právě tolik, na kolik má chuť.

Věříme, že si recept vy i vaše rodina a přátelé zamilujete a budete se k němu rádi vracet.