Zima aneb chladno, sníh a mráz úplně všude. A prochladnout můžete na každém kroku. Tam, kde ponožky a šála nepomohou, na pomoc přijde Glühwein – tradiční německý nápoj.
[hana-code-insert name=’google‘ /]Historie Glühweinu začala ještě v antickém Římě. Díky správné kombinaci má koření mnoho pozitivních vlastností. V našich kuchyních se tento nápoj dostal do popředí pod názvem „svařené víno“. My Vám dnes poradíme jak si tento aromatický lék připravit podle nového receptu. Varujeme Vás – právě v tom tkví jeho tajemství. A jeden z triků dodá nápoji magickou chuť.
Existují tisíce způsobů jak si připravit svařené víno doma. V klasické verzi se používá suché, nebo polosuché víno, které obsahuje ne více než 7 % alkoholu. V něm uvaříte skořici, hřebíček, citrónovou kůru, pohanku a zázvor a dosladíte medem. Ostatní varianty nápoje jsou už jen experimenty s přidáváním různých přísad.
Jak připravit svařené víno?
Zkuste si připravit rumunské svařené víno podle našeho receptu. Vždy ho připravoval můj dědeček z Brašově a dosud jsem ještě neochutnala lepší verzi. Přečtěte si podrobný návod jak proměnit obyčejné svařené víno na slavnostní nápoj hodný králů.
[hana-code-insert name=’google‘ /]Co budete potřebovat?
- 1 l červeného vína (suchého, nebo polosuchého)
- 250 ml vody
- 2 skořicové tyčinky
- 15 g čerstvého zázvoru
- 7 kuliček nového koření
- 3 kuličky pepře
- 2 bobkové listy
- 5 hřebíčků
- 2 hvězdičky badyánu
- 2,5 g mletého muškátového oříšku
- 3 oříšky kardamomu
- snítku rozmarýnu
- 1 pomeranč
- 1 citrón
- hrst sušených jablek
- 2 PL krystalového cukru, nebo medu
Seznam položek je sice dlouhý, ale finální nápoj za to rozhodně stojí. Vůně každého koření se projevuje různými způsoby v teplém, nebo studeném nápoji. Jedna věc je pít horké víno se skořicí a úplně jiná je vychutnat si vůni spojenou s úžasnou chutí.
[hana-code-insert name=’Dole‘ /]Jak na to?
- Nejdříve si připravte směs koření. Dobře omyjte jablka. Spolu s ostatními kořením kromě rozmarýnu je zalijte studenou vodou. Jablka musí být zcela suchá, tak budou pomalu nasávat vůni koření. Do směsi přidejte očištěnou pomerančovou kůru. Zázvor nakrájejte na plátky.
- Postavte vodu s kořením na velmi nízkou teplotu a zakryjte pokličkou. Je to velmi důležité!
- Přiveďte k varu, nechte vřít 2 minuty a odstavte z ohně. Nakonec nechte vychladnout minimálně hodinu.
- Z hrnce vyberte bobkový list. Svou část už udělal a pokud se bude vařit déle, nápoj bude hořký a nepříliš chutný.
- A teď to nejzajímavější. Ke směsi přidejte polovinu studeného vína. Důležité je aby bylo studené, čím déle se totiž bude vařit s kořením tím lépe do sebe nasaje vůni.
- Pomalu ho zahřívejte do 70 stupňů bez pokličky. Vyšší teplota není nutná, jinak bude nápoj chutnat nahořkle.
- Pokud nemáte teploměr, ověřte si teplotu malíčkem. Měl by být schopen zvládnout 5 sekund. Pokud zvládne i delší dobu ještě vařte, ale ověřujte si to doslova každou minutu, aby víno nevykypělo.
- Nápoj odstavte z ohně, zakryjte pokličkou a nechte stát 15 minut. Přidejte zbylou část vína, šťávu z poloviny citrónu, několik plátků pomeranče, větvičku rozmarýnu a krystalový cukr, nebo med. Vše dobře promíchejte a znovu, tentokrát s poklicí, zahřejte na 70 stupňů.
- Rychle nalijte víno do sklenice a vychutnejte si jeho chuť! Nalévat byste měli přes jemné sítko nebo tkaninu. Nápoj servírujte se skořicovou tyčinkou, nebo s plátkem pomeranče.
Dobrou chuť přejeme!