Je to neuvěřitelné, ale je to tak! Přinášíme Vám lék na kašel, angínu a chřipku! Přitom chutná přímo božsky!

Zima aneb chladno, sníh a mráz úplně všude. A prochladnout můžete na každém kroku. Tam, kde ponožky a šála nepomohou, na pomoc přijde Glühwein – tradiční německý nápoj.

[hana-code-insert name=’google‘ /]Historie Glühweinu začala ještě v antickém Římě. Díky správné kombinaci má koření mnoho pozitivních vlastností. V našich kuchyních se tento nápoj dostal do popředí pod názvem „svařené víno“. My Vám dnes poradíme jak si tento aromatický lék připravit podle nového receptu. Varujeme Vás – právě v tom tkví jeho tajemství. A jeden z triků dodá nápoji magickou chuť.

Čtěte také: Léky mu nepomáhaly, tak vyzkoušel starověký a čistě přírodní lék na bolest kloubů a pálení žaludku. Za pár dní bylo po bolestech

Existují tisíce způsobů jak si připravit svařené víno doma. V klasické verzi se používá suché, nebo polosuché víno, které obsahuje ne více než 7 % alkoholu. V něm uvaříte skořici, hřebíček, citrónovou kůru, pohanku a zázvor a dosladíte medem. Ostatní varianty nápoje jsou už jen experimenty s přidáváním různých přísad.

Jak připravit svařené víno?

Zkuste si připravit rumunské svařené víno podle našeho receptu. Vždy ho připravoval můj dědeček z Brašově a dosud jsem ještě neochutnala lepší verzi. Přečtěte si podrobný návod jak proměnit obyčejné svařené víno na slavnostní nápoj hodný králů.

[hana-code-insert name=’google‘ /]Co budete potřebovat?

  • 1 l červeného vína (suchého, nebo polosuchého)
  • 250 ml vody
  • 2 skořicové tyčinky
  • 15 g čerstvého zázvoru
  • 7 kuliček nového koření
  • 3 kuličky pepře
  • 2 bobkové listy
  • 5 hřebíčků
  • 2 hvězdičky badyánu
  • 2,5 g mletého muškátového oříšku
  • 3 oříšky kardamomu
  • snítku rozmarýnu
  • 1 pomeranč
  • 1 citrón
  • hrst sušených jablek
  • 2 PL krystalového cukru, nebo medu

Seznam položek je sice dlouhý, ale finální nápoj za to rozhodně stojí. Vůně každého koření se projevuje různými způsoby v teplém, nebo studeném nápoji. Jedna věc je pít horké víno se skořicí a úplně jiná je vychutnat si vůni spojenou s úžasnou chutí.

[hana-code-insert name=’Dole‘ /]Jak na to?

  1. Nejdříve si připravte směs koření. Dobře omyjte jablka. Spolu s ostatními kořením kromě rozmarýnu je zalijte studenou vodou. Jablka musí být zcela suchá, tak budou pomalu nasávat vůni koření. Do směsi přidejte očištěnou pomerančovou kůru. Zázvor nakrájejte na plátky.
  2. Postavte vodu s kořením na velmi nízkou teplotu a zakryjte pokličkou. Je to velmi důležité!
  3. Přiveďte k varu, nechte vřít 2 minuty a odstavte z ohně. Nakonec nechte vychladnout minimálně hodinu.
  4. Z hrnce vyberte bobkový list. Svou část už udělal a pokud se bude vařit déle, nápoj bude hořký a nepříliš chutný.
  5. A teď to nejzajímavější. Ke směsi přidejte polovinu studeného vína. Důležité je aby bylo studené, čím déle se totiž bude vařit s kořením tím lépe do sebe nasaje vůni.
  6. Pomalu ho zahřívejte do 70 stupňů bez pokličky. Vyšší teplota není nutná, jinak bude nápoj chutnat nahořkle.
  7. Pokud nemáte teploměr, ověřte si teplotu malíčkem. Měl by být schopen zvládnout 5 sekund. Pokud zvládne i delší dobu ještě vařte, ale ověřujte si to doslova každou minutu, aby víno nevykypělo.
  8. Nápoj odstavte z ohně, zakryjte pokličkou a nechte stát 15 minut. Přidejte zbylou část vína, šťávu z poloviny citrónu, několik plátků pomeranče, větvičku rozmarýnu a krystalový cukr, nebo med. Vše dobře promíchejte a znovu, tentokrát s poklicí, zahřejte na 70 stupňů.
  9. Rychle nalijte víno do sklenice a vychutnejte si jeho chuť! Nalévat byste měli přes jemné sítko nebo tkaninu. Nápoj servírujte se skořicovou tyčinkou, nebo s plátkem pomeranče.

Dobrou chuť přejeme!