Pesticidy v potravinách jsou velkým problémem. Existuje však stát, kde je kompletně zakázali. A výsledek? Mnohem lepší a větší úroda, rozkvět divoké přírody a také podstatně větší odbyt. Kde k tomu došlo?

Biopotraviny se staly velmi populární. Navigace v bludišti etiket, výhod a nároků z biopotravin může být matoucí. Jsou biopotraviny opravdu lepší pro vaše duševní a fyzické zdraví? Způsobují GMO a pesticidy rakovinu a další nemoci? Co znamenají všechny štítky? Podívejte se na praktické informace o bio potravinách.

Co znamená „organický“?

Pojem „organický“ označuje způsob pěstování a zpracování zemědělských produktů. I když se předpisy v jednotlivých zemích liší, v USA musí být ekologické plodiny pěstovány bez použití syntetických pesticidů, geneticky modifikovaných genů, hnojiv na bázi ropy a hnojiv na bázi kalů z čistíren odpadních vod. Ekologická hospodářská zvířata chovaná na maso, vejce a mléčné výrobky musí mít přístup k přírodě a musí být krmena ekologickým krmivem. Nesmí dostávat antibiotika, růstové hormony ani žádné vedlejší produkty živočišného původu.

Výhody biopotravin

Jak se vaše jídlo pěstuje nebo vychovává, může mít zásadní vliv na vaše duševní a emocionální zdraví i životní prostředí. Organické potraviny mají často více prospěšných živin, jako jsou antioxidanty, než jejich konvenčně pěstované protějšky a lidé s alergiemi na potraviny, chemikálie nebo konzervační látky často zjistí, že jejich příznaky se zmenšují, když jedí pouze biopotraviny. Organické produkty obsahují méně pesticidů. Chemikálie jako

Čtěte také: Vyzkoušejte si francouzský krém, který se rozplývá na jazyku! Chuť i konzistence bude naprosto famózní

  • fungicidy
  • herbicidy
  • insekticidy

jsou široce používány v konvenčním zemědělství a zbytky zůstávají na potravinách, které jíme. Biopotraviny jsou často čerstvější, protože neobsahují konzervační látky, které ji prodlužují. Ekologická produkce je často vyrobena na menších farmách blízko místa, kde je zboží prodáváno. Ekologické zemědělství je lepší pro životní prostředí. Ekologické zemědělské postupy snižují znečištění, šetří vodu, snižují erozi půdy, zvyšují úrodnost půdy a spotřebovávají méně energie. Zemědělství bez pesticidů je také lepší pro ptactvo a zvířata, stejně jako pro lidi, kteří žijí v blízkosti farem.

Jak je to se zvířaty?

Organicky vychovávaná zvířata nepoužívají antibiotika, růstové hormony ani krmiva vedlejších živočišných produktů. Krmení vedlejších produktů živočišných zvířat zvyšuje riziko onemocnění šílených krav tzv. BSE a použití antibiotik může vytvořit bakteriální kmeny rezistentní vůči antibiotikům. Ekologicky vyvýšená zvířata dostávají více prostoru k pohybu a přístupu k přírodě, což jim pomáhá udržet je zdravé. Organické maso a mléko jsou bohatší na určité živiny. Výsledky evropské studie z roku 2016 ukazují, že hladiny některých živin, včetně omega-3 mastných kyselin, byly až o 50% vyšší u organického masa a mléka než u běžných chovů.

Co jsou to geneticky modifikované organismy

Geneticky modifikované organismy neboli GMO, nebo geneticky upravené potraviny jsou rostliny, jejichž DNA byla změněna způsobem, který se nemůže vyskytovat v přírodě nebo v tradičním křížení, nejčastěji proto, aby byl odolný vůči pesticidům.

Výhody bio potravin

Bio potraviny se sklízejí, když jsou zralé, a tím jsou daleko čerstvější a chutnější, než když se sklízí nezralé. Probíhající diskuse o účincích GMO na zdraví a životní prostředí je kontroverzní. Ve většině případů jsou geneticky modifikované organismy konstruovány tak, aby byly plodiny potravin odolné vůči herbicidům. GMO se také běžně vyskytují v plodinách, jako jsou

  • sójové boby
  • cuketa
  • papája
  • řepka nebo kukuřice

Jsou přítomny v mnoha snídaňových cereáliích a ve většině zpracovaných potravin, které jíme. Pokud složky na balení obsahují kukuřičný sirup nebo sójový lecitin, je pravděpodobné, že tyto výrobky obsahují GMO.

Jsou GMO bezpečné?

Mnozí upozorňují na to, že nebyly provedeny žádné dlouhodobé studie, které by potvrdily bezpečnost používání GMO, zatímco některé studie na zvířatech indikují, že konzumace GMO může způsobit poškození vnitřních orgánů, zpomalení růstu mozku a zahuštění trávicího traktu. GMO jsou spojeny se zvýšenými potravinovými alergeny a gastrointestinálními problémy u lidí. Zatímco mnoho lidí si myslí, že změna DNA rostliny nebo zvířete může zvýšit riziko rakoviny, výzkum se zatím ukázal jako neprůkazný.

Indie, jako krásný příklad

Na rozdíl od jiných států, kde se neustále vyvíjí nejrůznější inovace v pěstování plodin, zejména díky pesticidů a dalších ne přírodních látek, tak v Indii existuje místo, kde se nesmí používat absolutně žádné pesticidy. Již od roku 2016 existuje v Indii místo, které je 100 % organické a je to opravdu poznat. Od roku 2014 se:

  • Zvýšila úroda rostlin
  • Zvýšila návštěvnost turistů
  • Zlepšilo zdraví půdy
  • Zvýšilo množství zvířat

Pro příklad můžeme uvést, že v této destinaci žije na 500 druhů motýlů, ale také některé druhy vzácnější zvěře, jako je panda červená nebo tibetský tur. Sikkim je vnitrozemský stát uhnízděný v Himálajích bez vlaku nebo komerčního letového spojení. Této oblasti se však podařilo uspět ve své misi, která překonala všechny překážky. V průběhu let bylo přibližně 75000 hektarů půdy přeměněno na certifikovanou ekologickou farmu podle pokynů stanovených Národním programem pro ekologickou produkci.

Jde to i bez chemikálií

Ekologické pěstování nezahrnuje použití chemických pesticidů a hnojiv a pomáhá tak udržovat harmonickou rovnováhu mezi různými komplexními ekosystémy. Také se zlepšila kvalita půdy, která dále zlepšuje standardy produkovaných plodin. Produkování plodin bez chemických přípravků by mělo být samozřejmostí i v naší zemi. V poslední době často zjišťujeme, že hodně potravin je k nám dováženo z jiných zemí. Přitom to není úplně potřeba, to samé platí v případě živočichů. Respektive hovězího i vepřového masa.