Používáte mikrovlnku? Odborníci varují před tím, že jídlo v ní ohřáté by člověk jíst neměl. Proč tomu tak je?

Vypadá jako skutečný zázrak. Od doby, kdy se poprvé objevila na ni ohromné množství lidí nedá dopustit. O čem je řeč? Je to mikrovlnná trouba, kterou mnozí považují doslova za malý zázrak. Hlavním důvodem je to, že umí velmi rychle a také efektivně ohřát v podstatě jakýkoliv pokrm. Stejně tak umí i rozmrazovat a ty nejpokročilejší modely zvládnou i řadu dalších věcí.

Jak mikrovlnka funguje?

Že vám ohřeje jídlo, to ví každý. Jak ale takový ohřev funguje a v čem je unikátní a čím je specifický? Ohřívání v mikrovlnné troubě funguje na principu toho, že jsou v jídle rozkmitány molekuly vody. Ty se daným pohybem zahřívají a postupně se mění i páru. A právě ta má vysokou teplotu a tak dokáže jídlo ohřívat. Jelikož jsou dané molekuly všude v jídle, tak se daný pokrm ohřívá jako jeden celek. Nutno ale říci, že právě tato metoda není úplně ideální z řady důvodů. Proč lidí před ohřevem v mikrovlnkách varují?

Měníte strukturu jídla

V první řadě je nutné si uvědomit, že rozkmitáním molekul a také jejich eliminací dojde k tomu, že se změní celá struktura vašeho jídla. To znamenám, že vzhledově nemusí být takové, jak očekáváte, stejně jako není ani nic výjimečného to, že se výrazně změní jeho chuť. Ohřev je sice rychlý, ale výrazně to může zkazit zážitek z vašeho jídla. A to v porovnání s metodou klasického ohřevu.

Čtěte také: Mysleli jste si, že se nemůžete zbavit problémů se štítnou žlázou? Přečtěte si triky, které před Vámi lekáři tají, a štítné žlázy se zbavíte raz dva!

Problém jménem mikrovlnné záření

Je jasné, že mikrovlnné trouby se používají po celém světě a také jsou označené jako spotřebiče, které jsou v domácnostech zcela bezpečné. Nutno ale říci, že mezi věci které jsou dostupné a schválené k prodeji, patří třeba také alkohol nebo tabák. A jak každý ví, účinky na lidské tělo má až devastující. To znamená, že i když se něco může prodávat a používat, neznamená to, že to na člověka nemůže mít vliv.

Problémem je zde hlavně takzvané mikrovlnné záření, u kterého je jasně prokázáno, že má na člověka vliv. A to negativní. Dokáže totiž ovlivňovat celkové složky krve. V takovém případě stačí, aby se záření dostávalo mimo konstrukci mikrovlnky a vy dostáváte při každém ohřevu celkem vysokou nebezpečnou látku.

Ničí vše, co je v jídle důležité

Mnoho výzkumů ukazuje také na to, že je po ohřevu problém nejenom se strukturou a chutí, ale je zde problém také s tím, kolik je v konkrétní potravině výživných látek. Mohou mizet vitamíny, mohou mizet minerály, řada dalších látek, ale například mohou mizet také antioxidanty. Rázem je jídlo bez všech látek, které jsou pro naše tělo důležité. Ty nám logicky chybí, což se může negativně podepsat jak na zdraví těla, tak i na tom, jak náš organismus funguje a jak bude fungovat.

Pozor na nádoby, ve kterých jsou jídla ohřívána

Problémem mikrovlnných trub je také samotná nádoba, ve které je jídlo ohříváno. Mikrovlnné záření totiž nepůsobí nutně jenom na samotné jídlo, ale působí na vše, co je součástí daného přístroje. To znamená, že je ohřívána i samotná nádoba. A ta může vlivem tepla uvolňovat různé nebezpečné látky. Je celkem jasné, že hlavní problémy se v tomto případě týkají především plastů, které když nejsou kvalitní, jsou přímo život ohrožující. Především chemikálie, které se při výrobě použijí, se mohou vlivem tepla uvolnit a mohou se dostat do vašeho jídla.

Mikrovlnné trouby lze nahradit

Když ji využijete čas od času, tak to zase až takový problém není. Jenom pozor na nádoby, ve které je jídlo, ale i pozor na to, jak jste od mikrovlnné trouby daleko. Z dlouhodobého hlediska je však lepší zkusit jiné metody ohřevu. Jako nejlepší se může jevit ohřev v klasické horkovzdušné