Příprava typického maďarského guláše

Maďarský guláš je tradičním jídlem, které si našlo svou pozici také v běžné české kuchyni. Příprava maďarského guláše není příliš složitá, je však potřeba dodržovat specifický postup, aby jeho chuť a konzistence odpovídaly klasické receptuře. Dosáhnout správného vyvážení jednotlivých aspektů pokrmu můžete prostřednictvím dodržení následujících tipů, jež vychází z originální receptury, jež se po staletí traduje v maďarských zemích.

Důležitost ingrediencí maďarského guláše

Při přípravě maďarského guláše podle tradiční receptury je nutné využívat kvalitních surovin, které zahrnují především:

– hovězí maso

Čtěte také: Domácí čokoládové tyčinky – lepší než z obchodu!

– brambory

– cibuli

– česnek

– máslo

– oloupaná rajčata

– sladkou a pálivou papriku

– bobkový list

– hladkou mouku

– smetanu

– pepř a sůl

Tyto ingredience by měly být aplikovány ve správném poměru a mohou být dle chuti doplněny dalšími surovinami. Ideální je si pro přípravu maďarského guláše vyhledat recept, který se standardně užívá, a doplnit jej chybějícími surovinami z uvedeného seznamu.

Tradiční postupy výroby maďarského guláše

Abyste dosáhli guláše požadovaného charakteru, je dobré maso nakrájet na kousky a přesmažit na rozpálené pánvi s trochou oleje. Po zatažení přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a česnek a nechte je osmažit, dokud nezezlátnou. Po osmažení přendejte směs do větší nádoby a přidejte oloupaná rajčata, koření (papriku a bobkový list) a osolte. Zalijte směs horkou vodou a vařte přibližně hodinu a půl – do vody je možné pro zvýraznění chuti přidat trochu octa. Po hodině vaření přidejte brambory a feferonky. Pokud je maso změklé, připravte si jíšku z mouky, body a smetany. Jíška musí být hladká, aby s guláši nevytvořila hrudky. Vmíchejte jíšku do guláše a nechte minutu až dvě povařit.