Připravte si chutný a snadný jablečný koláč

K podzimním měsícům neodmyslitelně patří vůně jablek a dezertů z nich upečených. Lahodný jablečný koláč je navíc nejenom skvělým a chutným dezertem, ale obsahuje také celou řadu vitamínů, minerálů a vlákniny. V podstatě se tak pár kousků denně bez problémů hodí do zdravého životního stylu. A jak připravit skutečně luxusní jablečný koláč, po kterém se budou všichni ptát? Odpověď spočívá v několika maličkostech, o kterých se dozvíte přímo v tomto článku.

Příprava jablek do koláče

Koláč je pouze tak dobrý, jak jsou dobrá jablka. Snažte se proto vybrat co možná nejlepší kousky a důkladně je okrájet od nedokonalostí. Jablka mohou být klidně kyselejší, ale i sladká cukrová. Vždy však přizpůsobte množství cukru tak, aby výsledná chuť byla tak akorát. Je totiž velká škoda, kdy je chuť jablek přebita pouze cukrem.

Tipy pro rychlejší přípravu jablek

  • Pro krájení využijte speciální kráječ jablek, kdy jedním pohybem oddělíte jádřinec
  • Pokud nechcete slupku, s loupačem si ušetříte mnoho práce
  • Vyzkoušejte, jak jablka chutnají, ať správně odhadnete množství cukru

S čerstvými jablky chutná dezert vždy lépe

Pro přípravu koláče můžete využít již předvařené jablečné pyré. Jenže zde ani zdaleka nedosáhnete tak skvělé chuti jako při použití čerstvých jablek, která dáte přímo do koláče. Když k nim přidáte špetku skořice pro skvělou vůni, bude výsledek fenomenální.

Čtěte také: Sladké kornouty z lineckého těsta s úžasnou náplní

Na těsto používejte kvalitní mouku

Další klíčovou ingrediencí je těsto na koláč. Zde bývá nejlepší volbou kvalitní hladká mouka. Existují samozřejmě i recepty s nejrůznějšími celozrnnými moukami, ale zde se rovnou připravte, že chuť nebude zdaleka tak vydařená. Možná vás ale na druhou stranu bude více hřát pocit, že koláč je o něco zdravější. Vyplatí se také zkoušet různé značky mouky, ať zjistíte, která má nejlepší vlastnosti a je nejvhodnější na pečení.