Připravte si domácí sýr! Na tento recept stačí pár věcí z vaší lednice a zcela se obejdete i bez syřidla. Že to není možné? Podívejte se na postup a dáte nám za pravdu

Nejste spokojení se sýry, které vám běžně nabízí supermarkety? Takové sýry jsou gumové a téměř bez chuti. Pokud chcete opravdu dobrý sýr, nezbývá vám, než si připlatit. Nebo se pokusit připravit si sýr doma. Pokud jste si už někdy četli, jak na výrobu domácího sýru za pomocí syřidla, zřejmě vás složitost receptu odradila. My vám ale nabízíme vytvořit si domácí sýr z takových surovin, které seženete snadno. Náš recept je navíc velice jednoduchý.

Výhody domácího sýra

Domácí sýr vás zcela jednoznačně překvapí svou chutí. Je krásně měkoučký a velice chutný. Navíc jeho výroba zapadá do současného trendu, kdy se co nejvíce surovin snažíme připravit doma. Tak například domácí chléb už si dnes připravuje kdekdo. Stejně je to například i se šunkou. Lidé se jednoduše nechtějí smířit s pokleslou kvalitou, které jim předkládají obchody a rozhodli se vzít situaci do svých rukou.

Potřebné ingredience

Pokud se děsíte toho, jaké chemikálie a neznámé látky budete muset na výrobu sýra nakupovat, pak vás musíme uklidnit. Suroviny, které jsou potřebné jsou velice snadno dostupné a všechny je již dobře znáte. Na přípravu domácího sýra si tedy sežeňte tyto ingredience:

Čtěte také: Roky ho tajila a nyní se s ním rozhodla podělit. Díky této jednoduché metodě bude vaše květiny obdivovat celá ulice

  • 500 g tvarohu,
  • 500 ml mléka,
  • 50 g másla,
  • půl lžičky sody,
  • sůl podle chuti
  • 1 vejce.

Příprava

Začněte tak, že do hrnce dáte tvaroh a mléko. Obě suroviny spolu dokonale promíchejte. Dejte vařit na mírném plameni a čekejte, až se od vody začne oddělovat syrovátka. V momentě, kdy se tak stane, začněte v hrnci rozpouštět máslo. Vhoďte do něj vejce a sodu. Když se suroviny spojí, nalijte směs do mléka a vařte. Za nějakou dobu uvidíte, jak se sýr odděluje od vody. V ten moment přestaňte míchat. Slijte přes jemné plátýnko a vytlačte přebytečnou vodu. Sýr je hotový. Aby zůstal co nejdéle čerstvý, udržujte jej v ledničce.

Výroba tvarohu

Pokud chcete dílo dovést k dokonalosti, můžete si také vyrobit domácí tvaroh. Ta je ale poměrně náročná, protože si musíte sehnat čerstvé mléko (tedy ne ze supermarketů, ale spíše z automatů, které se nacházejí poblíž takových supermarketů). Toto mléko je pak potřeba určitou dobu povařit a celkově je výroba tvarohu námětem na další článek. My jen dodáme, že na přípravu domácího sýru si vystačíte i s tvarohy, které koupíte v supermarketech.

Tipy na závěr

Do domácího sýru můžete přidat nejrůznější bylinky a připravit si tak zajímavé příchutě sýra. Zkuste nejen různé druhy bylinek, ale také koření, jako je například pepř nebo mletou papriku pro různá zabarvení. Sýr můžete konzumovat ihned po uvaření, je skvělý k pečivu nebo také na těstoviny.