Rádi všechno zamrazujete? Zde je 11 potravin, které byste nikdy neměli umístit do mrazáku!

Ať už jde o potraviny v ledničce, která tam nepatří, nebo špatné věci v mikrovlnné troubě, jsou mylné představy o přípravě a skladování potravin široce rozšířené!

Lednička a mikrovlnná trouba však nejsou jedinými zdroji běžných kuchyňských chyb – mraznička je také poněkud špatně pochopena. Ano, můžete zamrazit téměř cokoliv (a my všichni bychom pravděpodobně snížili potravinový odpad častějším zamrazováním). Některé věci jsou však prakticky nerozpoznatelné, jakmile jsou zamrazené a rozmrzlé. Jinými slovy, můžete zamrazit vše, co chcete, a používat tyto potraviny zmrzlé, ale některé potraviny byste již neměli skladovat po jejich rozmražení.

Zde je 11 věcí, které byste neměli uchovávat v mrazáku!

Zmrazení jídla je jemná záležitost. Nezáleží na tom, co jste zamrazili, ale vždy se ujistěte, že jste danou potravinu použili během následujících devíti měsíců (ano, to znamená, že průběžně čistíte mrazák) a také jej správně odmrazujte. Většina potravin vyžaduje dostatečný čas k rozmrazování; pomalé rozmrazování obvykle poskytuje nejlepší výsledky. Také byste měli dbát na ochlazování pokrmů před jejich zamrazením a uložením do mrazáku.

Čtěte také: Myslela jsem si, že o své kuchyni vím všechno. Pak jsem ale objevila těchto skvělých 14 triků a moje jídlo je od té doby mnohem chutnější

1. Listová zelenina

Pokud chcete ostrý, chutný zeleninový salát, nikdy ho nedávejte do mrazáku. Listova zelenina po zamražení ztratí veškerou chuť. Místo toho uložte umytou a vysušenou listovou zeleninu do ledničky, ideálně zabalenou v papírové utěrce a v plastovém sáčku.

2. Mléko

Mražené mléko bude zdrclé, když ho rozmrazíte, takže zamrazení není nejlepší nápad, pokud ho budete chtít pít. Pokud plánujete použít mléko při vaření, může však rozmražené mléko fungovat. Jen se ujistěte, že když ho rozmrazíte, necháte ho odležet v chladničce po mnoho hodin – klidně po celý den, v závislosti na množství mléka.

3. Smažené potraviny

Nejlepší část o smažených pokrmech – křupavé a mastné dobroty – zmizí, pokud je dáte do mrazáku. Chutné, smažené těsto bude měkké, vlhké a houževnaté. Jaký má smysl jíst smažené kuře, pokud jeho obal nebude křupavý? Co je horší než mokré a zvadlé hranolky? Zatímco můžete být schopni oživit krizi u některých smažených potravin tím, že je umístíte do opravdu horké trouby, v době, kdy to učiníte, jídlo už bude nasáklé skrz na skrz olejem. Naší radou je sníst všechno Vaše smažené jídlo najednou a nic nezamrazovat.

4. Vejce ve skořápce

Víte, jak kapalina expanduje, když se stává solidní (a proto byste měli vybrat vhodné nádoby a ponechat trochu více prostoru při skladování tekutin v mrazáku)? Vejce nejsou výjimkou. Vnitřní tekutina ztuhne, rozšíří a praskne skořápku.

Nejhorší scénář: Budete ponecháni s vaječným nepořádkem, který zanechá Váš mrazák s vůní zkažených vajec.

Nejlepší případ: budete mít nepoužitelné vejce.

5. Syrové ovoce a zelenina

Ovoce a zelenina s vysokým obsahem vody zmrznou v mrazáku a nebude snadné je chutně rozmrazit. Místo toho, aby se vrátily do svého křupavého a chutného stavu, budou zase zvadlé a mokré. Nikdo přeci nechce jíst zvadlou mokrou okurku!

6. Zakysaná smetana

Zamražená zakysaná smetana vytvoří hrudky. Můžete ji použít při vaření, ale rozhodně není vhodná do salátů, dipů apod.

7. Drobenka

Drobenku byste nikdy neměli umisťovat do mrazáku. Proč? Protože ztratí svou křupavost, a tedy své kouzlo. Vyndáte-li drobenku z mrazáku, bude po rozmrznutí rozmáčená, a tedy ne moc chutná. Vždy si proto drobenku vytvořte novou!

8. Jogurt

Nemluvíme zde o mraženém jogurtu. Mluvíme o zamrazeném jogurtu. Dobře, to je matoucí, ale dostaneme se k tomu. Tím, že umístíte jogurt, řecký, nebo jiný do mrazáku, změníte jeho strukturu. Nevytvoříte něco jako zmrzlý jogurt, který oslnil Ameriku v posledních několika desetiletích. Nakonec skončíte s něčím, co nechcete jíst. Jako zakysaná smetana se jogurt oddělí od tekutiny a stane se hrudkovitým. Bude přijatelný pro vaření, pokud ho opravdu chcete použít, ale k přímé konzumaci jistě ne.

9. Brambory

Protože brambory mají vysoký obsah vody, vytvoří se v nich ledové krystaly, když je umístíte do mrazáku. Poté budete ponecháni s houbovitými brambory. Brambory je nejlepší uchovávat na chladném, suchém místě.

10. Sýr

Díky dlouhému životu sýrů v ledničce, není vůbec nutné je ukládat do mrazáku. Pokud umístíte do mrazáku tvrdé sýry, stanou se drobivými. Pokud do mrazáku vložíte měkké sýry, vlhkost krystalizuje načechranou strukturu. Sýr (přinejmenším dobrý druh) je opravdu choulostivý – nezatěžujte ho proto tím, že ho vložíte do mrazáku.

11. Potraviny založené na vaječných bílkách

Zamrazením potraviny z vaječných bílků ztratí svou plynulost a uvolní tekutinu. To by mohlo výsledně úplně zničit Váš dort!