Recept na poctivé lasagne s mletým masem (60 minut, 6 porcí)

Recept na lasagne s mletým masem

Recept na poctivé lasagne s mletým masem kombinuje tradiční suroviny a vyniká naprosto nezaměnitelnou chutí, která uspokojí jakkoli náročného strávníka. S oblibou lasagní ale roste i množství nekvalitních polotovarů, jaké koupíme v obchoďáku …jenomže ty se chutí i kvalitou surovin liší od těch domácích. Pokud si chcete připravit poctivé lasagne s mletým masem a vědět, co do nich dáváte, provedeme vás receptem krok za krokem.

Ingredience na přípravu lasagní s mletým masem

  • 500 g mletého masa (nejlépe kombinace hovězího a vepřového pro zajímavější chuť)
  • 1 balíček „placatých“ těstovin na lasagne
  • 1 cibule
  • 2 až 3 stroužky česneku (případně podle chuti, můžete i vynechat)
  • 1 plechovka nakládaných, loupaných rajčat (musí být bez šlupky, jinak bude omáčka kyselá)
  • 150 g tvrdého sýra (čím kvalitnější, tím lepší)
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 2 lžíce grilovacího koření
  • sůl
  • pepř
  • tymián

Pro lasagne je potřeba připravit dvojici omáček, a sice ragú a bešamel. Kdo ale „bílé pokrývce“ moc neholduje, může lasagne připravit i bez ní (jenom je potřeba mísu při pečení zakrýt alobalem). Recept s bešamelem dále vyžaduje:

  • 60 g másla
  • 250 ml smetany
  • 4 lžíce hladké mouky
  • sůl
  • pepř

Recept na lasagne s mletým masem

Čtěte také: Nechala v dětském pokoji skrytou kameru. Když ráno viděla nahrávku, běhal ji mráz po zádech (VIDEO)

Postup přípravy lasagní s mletým masem

  1. Jako první si nakrájíme cibuli a česnek na jemno. Na rozpálené pánvi s rostlinným olejem nejprve zlehka osmahneme cibuli, a až získá zlatavou barvu, přidáme česnek, který okamžitě provoní celou kuchyni.
  2. V dalším kroku přichází na řadu mleté maso, které rozdělíme na menší kousky a zprudka osmažíme.
  3. Orestované maso posypeme solí, pepřem, grilovacím kořením a tymiánem (nejlépe čerstvým, pokud je to ve vašich možnostech), následně ho pořádně promícháme.
  4. Nakonec přilijeme do směsi nakládaná rajčata, promícháme,a necháme přibližně 20 minut dusit pod pokličkou.
  5. K přípravě bešamelu necháme v kastrůlku na mírném ohni rozpustit máslo, přidáme hladkou mouku, a za stálého míchání smažíme, dokud se obě suroviny pořádně nespojí. Následně pomalu přiléváme vodou lehce naředěnou smetanu. Stálé míchání je skutečně důležité, pokud nechcete mít ve výsledné omáčce hrudky. V momentě, kdy je bešamelová omáčka dostatečně hustá, přidáme sůl a pepř.

Teď je na řadě příprava nudlí (ušetříte si hodně práce, pokud zakoupíte předpřipravené, které stačí jenom namočit do vody).

  1. Zapékací skleněnou mísu vymažeme máslem nebo olejem, aby se nám lasagně nepřipekly. Poté vložíme na dno mísy první vrstvu těstovin.
  2. Tu překryjeme masovou směsí s rajčaty, kterou zalijeme bešamelem. Systémem nudle-masová směs-bešamel vyplníme několik dalších vrstev (podle toho, jak velkou máte mísu).
  3. Končíme vrstvou těstovin, kterou naposledy polijeme bešamelem, a navrch přidáme nastrouhaný sýr.
  4. Připravené lasagne pečeme v předehřáté troubě na 180°C po dobu přibližně 30 minut (nebo až bude povrch zlatavý/světle hnědý).

Hotové lasagne podáváme jako hlavní chod, který můžeme doplnit zeleninou nebo salátem.

Recept na lasagne s mletým masem

Finanční náročnost lasagní s mletým masem

Celková cena lasagní podle našeho receptu se pohybuje kolem 200 – 250 Kč v závislosti na kupovaných surovinách. Některé ingredience je potřeba koupit ve větším balení (koření, mouka, olej), zbytek můžete ale použít na jiné recepty.

  • Masová směs: 60 – 100 Kč
  • Široké těstoviny: 30 – 60 Kč
  • Koření, mouka a olej: 20 Kč
  • Smetana: 15 – 30 Kč
  • Máslo: 15 Kč
  • Loupaná rajčata: 30 Kč
  • Sýr: 30 – 50 Kč

Všechny suroviny nakoupíte např. v obchodech Tesco, Kaufland nebo Billa; do Alberta si půjdou pro maso jenom odvážní, na druhou stranu tam mají nejlevnější těstoviny. Nejlepší maso seženete naopak v Lidlu, kde mají kromě širokých těstovin i ostatní ingredience. Pokud vám ale nevadí zajíždět do dvou obchodů, nakupte jednotlivé suroviny tam, kde je mají opravdu dobré a kvalitní.