5 jednoduchých svátečních salátů, které vypadají jako z restaurace svátečních Viz také sváteční den

Kromě Vánoc se nezadržitelně blíží i Silvestr a Nový rok, které si již tradičně neumíme představit bez chutného salátu. Pokud rádi experimentujete v kuchyni a nebojíte se zkoušet nové věci, pak si určitě oblíbíte naše 4 recepty na neobvyklé saláty, které určitě zachutnají celé vaší rodině. Vyhovíte nejen oku, ale i jazyku.

1-1
Vánoční stromek z řepy

2-1
Budeme potřebovat:

Čtěte také: Stačila vteřina a mohlo být po všem. Čtyřletý bráška se ale zachoval jako hrdina

  • 6 ks malé řepy
  • 150g měkkého sýra
  • 1 avokádo
  • 1 lžíce zakysané smetany
  • 1 lžíce citronové kůry
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • česnek
  • sůl, pepř, bylinky (dle chuti)
  • špejle

postup:

Řepu si uvaříme ve slupce, po vychladnutí oloupeme a nakrájíme na kolečka s tloušťkou 1cm, které opepříme a osolíme. Dále si připravíme dva druhy náplně.

3-1
V misce smícháme sýr s citrónovou kůrou, rozmačkaným česnekem a kořením. V druhé misce si smícháme oloupané avokádo, do kterého přidáme zakysanou smetanu, pepř a důkladně rozmačkáme vidličkou. Na plátky řepy natíráme náplň (buď pouze jednu nebo obě) a vrstvíme, snažíme se tím vytvořit stromeček. Aby nám plátky lépe držely, pomozte si zapíchnuté špejlí.

Rýžový salát s játry

4-1
Budeme potřebovat:

  • 6 PL uvařené rýže
  • 500g hovězích jater (lze nahradit kuřecími nebo telecí)
  • 4 uvařená vejce
  • 200g tvrdého sýra
  • 1 plechovka konzervované kukuřice
  • mouka na obalování
  • rostlinný olej na smažení
  • 180-200g majonézy

postup:

Játra, kterou jsme si před tím namočili do mléka, nařežeme na kousky s tloušťkou 1cm a obalíme v mouce. Na pánvi si rozehřejeme olej a pečínky smažíme asi 1,5 minuty z každé strany. Pečeně z oleje přemístíme na ubrousek, abychom odstranili přebytečnou mastnotu.

5-1
Jaterní kousky budeme řezat na co nejmenší, ideálně je ji nastrouhat na struhadle. Z kukuřice slijeme nálev, vejce rozdělíme na bílky a žloutky. Do větší nádoby začínáme vrstvit: játra, rýže, kukuřice, sýr, bělmo, žloutek. Zopakujeme a na závěr přidáme majonézu. Salát na dvě až tři hodiny umístíme do chladničky, před podáváním promícháme.

Teplý salát s kuřecím masem

8-1
Budeme potřebovat:

  • 400g kuřecích prsou
  • 1 cibule
  • 4 brambory vařené ve slupce
  • 2 zelená jablka
  • 2-3 stroužky česneku
  • směs salátů
  • rostlinný olej
  • sůl podle chuti

Na dresink:

  • 300g hustého jogurtu bez přísad
  • 1 svazek koriandru
  • 1 svazek kopru
  • 2 lžíce medu
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • sůl a pepř podle chuti

postup:

Kuřecí prsa nakrájíme na tenké proužky a osmahneme je na oleji do zlatova. Po upražení je vyjmeme z pánve na ubrousek, aby absorbovala přebytečnou mastnotu. Lehce osolíme. Osmahneme také cibuli, kterou nakrájíme na menší kousky. Jablka očištěné od jádřince nakrájíme na kostičky a pokapeme je citronovou šťávou, aby nám nesčerneli. Uvařené a oloupané brambory nakrájíme na kostičky.

9-1
Protože je to teplý salát, všechny ingredience postupu opět přidáme na pánev, neboli maso, cibuli, jablka, brambory a přidáme i nasekaný česnek a krátce zahřejeme. Připravíme si dresink, a to tak, že smícháme jogurt, citrónovou šťávu, nasekané čerstvé bylinky, koření a med. Podáváme v hlubším talíři, kde nejprve umístíme zelený salát a na něj přidáme naši směs z pánve. Na závěr polijeme dresinkem.

Salát Nový rok s ořechy

10-1
Budeme potřebovat:

  • špenát nebo mix salátů
  • 150g nivy
  • 2 hrušky
  • 1 PL vlašských ořechů
  • 1 PL cukr
  • 1 lžíce oleje
  • Na zálivku:
  • 200g hustého jogurtu bez přísad
  • 2 lžičky hořčice
  • 1 PL balzamika

postup:

[hana-code-insert name=’Dole‘ /]

Na suché pánvi osmahneme vlašské ořechy, až dokud neucítíte jejich vůni. Přidejte cukr a míchejte 1-2 minuty, až dokud směs nedostane karamelovou barvu a lesk. Snažte se vyhnout tomu, aby se ořechy navzájem dotýkaly.

11 Hrušky si nakrájíme na tenké plátky, sýr na malé kousky. Připravíme si zálivku smícháním jogurtu, hořčice a balzamika. Na větší talíř poklademe listy salátu a poklademe zbylé ingredience. Zálivkou můžete pokapat celý salát nebo ji budete podávat samostatně.

Dobrou chuť.