Srbský plněný koláč je hitem po celém světě: Kdokoliv tuto pochoutku ochutná, ten ji bude milovat

Lahodný koláč se sice svým tvarem nepodobá srbskému národnímu plněnému pečivu, ale co není v jeho vzhledu, rozhodně naleznete v jeho chuti. Rozpadající se tvarohová náplň a vrstvené listy těsta rozhodně stojí za hřích. Příprava navíc není nijak obtížná, když víte, jak správně na to. Zkuste zařadit do své kuchařky osvědčených receptů i tento světový skvost. Mile překvapíte nejednu návštěvu.

Srbský plněný koláč

Důležité je získání správných ingrediencí. Bez nich by koláč nebyl to, co od něj všichni očekáváme. Připravte si tedy:

  • 700 g mouky
  • 2,5 polévkové lžíce droždí
  • 400 ml mléka
  • 1 vejce
  • 340 gramů másla (rozložte si je na 100 g, 230 g a 10 g)
  • 1 polévková lžíce cukru
  • 0,5 čajové lžičky soli
  • 400 g tvarohu nebo cottage sýra
  • 1 žloutek

Příprava těsta

Máte-li robota na míchání těsta, je to ideální stav. Pokud ne, budete muset vše dělat ručně. Nejdříve začněte moukou. Vsypte ji prosetou do misky, nalijte na ni teplé mléko a přidejte droždí. Čekejte, dokud se nevytvoří kvásek. Poté vložte jedno celé vejce, máslo pokojové teploty, sůl a cukr. Nastavte spotřebič na základní program a zapněte. Popřípadě můžete těsto důkladně zpracovat rukama. Jakmile budete konzistenci těsta považovat za ideální, přikryjte mísu fólií a nechte kynout.

Čtěte také: Odvar z oregana a citronu posílí vaši imunitu

Pečení koláče

Vyjměte těsto z mísy a položte jej na kuchyňskou pracovní desku. Hmotu vyválejte a rozdělte na 12 stejných částí. Nechte ještě chvíli kynout a mezitím si připravte plech na pečení. Můžete jej vymazat máslem nebo použít pečicí papír. Rozpusťte si zbylých 230 g másla, pomažte jím jednu část těsta a přidejte k němu nadrcený tvaroh nebo sýr. Položte další list těsta, opět pomažte máslem a nasypte tvaroh nebo sýr. Tento postup opakujte stále dokola, dokud se nedostanete k poslední části těsta. Nyní se zastavte, nepotírejte ji máslem. V tuto chvíli je potřeba už jen jediné – vytvarovat výsledný produkt do stejné formy. Odřezejte tedy neforemné části tak, aby byl koláč stejnoměrně hranatý. Opět zakryjte fólií a uložte na teplé místo, kde bude koláč ještě nějakou chvíli kynout. Mezitím si předehřejte troubu na 180 stupňů. Jakmile uplyne nějaký čas, šoupněte koláč do trouby a pečte 35 – 40 minut. Poznáte podle vzhledu. Nyní máte hotovo, dobrou chuť!

Srbská kuchyně

Jak můžete sami vidět, srbská kuchyně není pouze o pokrmech z mletého masa, jako je čevapčiči, džuveč nebo ražniči. Pokud se zajímáte o národní jídla různých zemí, zjistíte, že i pečení dokáží v Srbsku ovládat. Tento koláč je toho důkazem. Především děti nemohou odolat této měkké lahůdce.