Takto moje babička vloni zavařila okurky, všechny jsme je snědli během týdne, až tak byly dobré: Nyní dávám recept i vám!

Jistě všichni víme, jaké to je zavařovat si ovoce či zeleninu doma. Pokud si nějakou takovouto potravinu pěstujete, není při takovém množství nic lepšího než vše zavařit a zkonzumovat později. Tento recept je však unikátní.

Co budeme potřebovat

Všichni víme, co vše je potřeba na to, abychom udělali zálivku na okurky. Tento recept však celý tento proces a následnou chuť okurek dotáhne na úplně jinou úroveň. Kdokoliv, komu je jen dáte ochutnat, vám tento recept bude závidět. Oproti normálnímu nálevu budeme potřebovat:

  • Kečup
  • Rostlinný olej
  • Česnek
  • Petrželka

Pouze s přidáním těchto několika málo příměsí, dosáhneme velice kvalitního nálevu, díky kterému se za své okurky už nebudete muset nikdy stydět. Pokud se nebojíte trochu experimentovat, musíte tento recept zaručeně vyzkoušet. Rozhodně nebudete litovat.

Čtěte také: Jednoduché, levné, rychlé a velmi chutné vánoční cukroví

Postup

Okurky po sklizení velice důkladně omyjeme a necháme je přes noc ponořené ve vodě. Je důležité použít sterilizované sklenice, jinak by nám mohl obsah zplesnivět. Sterilizaci provedeme tak, že sklenice vyvaříme od všech nečistot. Na dno sklenice položíme dva stroužky oloupaného česneku. Dále přidáme jeden bobkový list, jednu snítku petrželky a k tomu jednu snítku kopru. Řádně omyté okurky nasázíme do sterilizované sklenice co nejblíže k sobě. Následně můžeme přidat pepř. Vodu připravíme tak, že vezmeme dostatečně velký hrnec, ve kterém s ní smícháme i ostatní ingredience. Vše je dle množství, ale na jeden a půl litru vody připadá hrnek kečupu, hrnek cukru, hrnek octa, dvě polévkové lžíce soli a přibližně sto mililitrů rostlinného oleje. Nyní do hrnce s vodou přidáme kečup, sůl, cukr, ocet i olej. Hrnec postavíme na sporák a mícháme, dokud se vše nerozpustí a voda se nezačne vařit. Následně začneme tuto tekutinu nalévat do předpřipravených sklenic. Je dobré mít rovnou připravená víčka a něco, čím budeme sklenice uzavírat, neboť je velmi důležité, aby byly sklenice hermeticky uzavřené. Nyní již uzavřené sklenice vložíme do hrnce s vodou a začneme vařit. Ve chvíli, kdy se voda začne vařit, sundáme hrnec z ohně a necháme vychladnout. Poté vodu vylijeme a místo ní do hrnce nalijeme vodu studenou. Necháme chvíli odstát. Pak můžeme sklenice vytáhnout a usušit. V tuto chvíli jsou sklenice připraveny k uskladnění.