Tradiční italský citrónový koláč: Na vrch se navrství bílková pěna lehká jako obláček, ze kterého vzniknou sladké pusinky, a uvnitř naleznete famózní sladko-kyselý krém!

Byli jste už někdy v Itálii? Tato země je známá svou vynikající kuchyní a dezerty. Dnes si nepředstavíme tiramisu, ale jeden z výborných italských zákusků. Tento citrónový koláč mám od přítele Itala, který se u nich v rodině traduje už dlouho.

Co budete potřebovat?

Na těsto:

  • 185 g hladké mouky
  • 185 g studeného másla
  • 90 g moučkového cukru
  • kůru z poloviny citronu
  • špetku soli

Na krém:

Čtěte také: Omotala si nohy a břicho potravinářskou fólií. Šla takhle spát a ráno nemohla uvěřit výsledkům!

  • 3 vajíčka
  • šťávu z poloviny citronu
  • kůru z poloviny citronu
  • 185 gramů cukru
  • polovinu prášku do pečiva
  • 32 gramů mouky
  • špetku soli

Na sněhové pusinky:

  • 4 bílky
  • 50 ml vody
  • 20 gramů moučkového cukru

[hana-code-insert name=’google‘ /]

Jak na to?

Nejdříve si v misce smícháme těsto a tedy mouku, máslo, cukr, sůl a citronovou kůru. Mícháme rychle, nejlépe v kuchyňském robotu. Těsto nalijeme na kulatý vymazaný plech a pečeme asi 20 minut na 180 stupňů. Mezitím si připravíme krém.

Smícháme si vajíčka, citrónovou šťávu a kůru, přidáme cukr, trošku soli a na závěr přimícháme mouku a prášek do pečiva. Krém vylijeme na těsto a opět pečeme asi 20 minut na nižší teplotu, asi 150 stupňů.

Na závěr si připravíme pusinky. Do hrnce nalijeme vodu v níž pomalu rozpouštíme cukr. V misce si utřeme bílky a cukrovou vodu pomalu prišleháváme k bílkové pěně. Měla by nám vzniknout lesklá a trochu hustší pěna. Bílkovou pěnu navrstvíme na dort a troubu nastavíme na 160 stupňů a přepneme na gril. Pečeme ještě asi 10-15 minut, dokud povrch pusinek trochu nezhnědne.

Před podáváním skladujeme dort asi hodinu v lednici.

Dobrou chuť!