Redakce ProSvět.cz
8 prosince, 2018

Pečeně po cikánsku je trochu náročnější recept, se kterým ale zaručeně uděláte dojem. I když vám jeho příprava zabere necelé dvě hodinky, u stolu sklidíte pochvalu. Doma na tento recept sázíme v případě, kdy se nás má sejít u oběda větší počet lidí a já se chci blýsknout. A víte co? Každému se z vrstveného vepřového masíčka dělají obrovské boule za ušima!

Až si příště zase budete lámat hlavu nad tím, co připravit k obědu, bude se vám recept na pečeni p cikánsku jistě hodit. Je naprosto dokonalou volbou především pro případ, kdy se chystáte pohostit větší počet lidí. Věřím, že i vám pečeně po cikánsku zachutná a že si tuhle dobrotu u přes trochu náročnější a delší přípravu okamžitě zamilujete.

Co budete potřebovat na přípravu?

  • 6 plátků vepřového masa
  • 4 velké kyselé okurky
  • 4 cibule
  • 10 plátků anglické slaniny
  • 700 ml vepřového vývaru
  • 500 ml červeného vína
  • 1 balení polévkové zeleniny
  • 1 polévkovou lžíci rajského protlaku
  • olej
  • hořčici
  • 2 bobkové listy
  • sůl a pepř

Jak postupovat při přípravě?

  1. Každý plátek masa nakrojte a poté rozklepejte tak, aby vám vznikla co největší placka.
  2. Maso ochuťte solí a pepřem.
  3. Cibuli a okurky nakrájejte na kolečka.
  4. Plátek masa potřete hořčicí, přidejte 2 plátky slaniny a několik koleček kyselé okurky a cibule.
  5. Tímto postupem pokračujte až do chvíle, dokud nespotřebujete všechny plátky masa.
  6. Nyní maso svažte provázkem tak, jako když vážete španělské ptáčky.
  7. Na pánev nalijte olej, nechte ho rozpálit a osmahněte na něm na jemno nakrájenou cibuli.
  8. Přidejte zeleninu nakrájenou na drobno a společně restujte, dokud zelenina nedostane barvu.
  9. Osolte a opepřete podle chuti, přidejte rajský protlak, promíchejte a nechte 5 minut povařit.
  10. Podlijte červeným vínem a nechte vařit dalších 5 minut.
  11. Maso vložte do pekáčku, přelijte jej omáčkou a vložte do předehřáté trouby.
  12. Pečte na 180 °C cca 2 až 2,5 hodiny, dokud maso nebude měkoučké.

Pečeně po cikánsku je výborná s bramborovou kaší, ale záleží jen na vás, s čím se pečené vepřové maso s cibulí, slaninou a okurkou rozhodnete podávat.

Sdílejte článek