Užitečné tipy pro vaření drůbežího masa aneb jak si vše usnadnit

Pokud připravujete například polévku z kuřecího masa nebo je vaříte za jiným účelem a nepoužíváte tlakový hrnec, je dobré znát některé užitečné tipy, o které se s vámi podělí zkušení kuchaři.

Tvorba a sbírání pěny

Již pár minut poté, co je voda s masem přivedena k varu, se začne vytvářet jemná pěna, kterou lidé obvykle sbírají, a to nejlépe pomocí lžíce nebo plošší naběračky. Tuto pěnu vytvářejí minerální soli a také bílkoviny, které jsou obsaženy v mase a které se při vaření uvolňují. Zkušení kuchaři však doporučují pěnu v polévce ponechat, a to právě z toho důvodu, že obsahuje potřebné látky a jejím odstraněním se tak snižuje kvalita samotné polévky. K eliminaci pěny může pomoct vložení celé menší cibule do polévky. Věnujte však pozornost barvě pěny, která bývá obvykle světlá. Pokud je však tmavší, je to známka toho, že zřejmě obsahuje krev, a to je důvod k tomu, abyste ji skutečně odstranili.

Ačkoliv jsme zvyklí dávat maso do studené vody a tu pak přivést k varu, odborníci doporučují opačný postup, tedy nejprve vodu přivést k varu a až pak do ní vložit maso. To má totiž tu výhodu, že takto se jak minerální soli, tak také bílkoviny a ostatní živiny uzavřou v mase, a to si tak ponechá svou výživovou hodnotu. Navíc se takto snižuje vytváření pěny.

Čtěte také: Nastrouhejte květák a překvapte svou rodinu úžasným pokrmem

Další tipy

Důležitou radou pro úspěšné vaření je trpělivost. Nikam nespěchejte a kuřecí maso vařte opravdu pomalu, pouze na mírném plameni. Tak totiž především docílíte mnohem lepší chuti. Pokud jste zvyklí po dovaření polévku přecedit, nedělejte to ihned, ale počkejte alespoň 20 minut po vypnutí sporáku. Uvidíte, že polévka bude mít výraznější chuť než kdykoliv předtím.

Pozornost je třeba věnovat také solení, které má na chuť výsledné polévky rovněž zásadní vliv. Důležité je vodu při vaření nesolit ihned. Maso podle výše uvedeného návodu vložte do vroucí vody a vařte je po dobu půl hodiny a teprve tehdy přidejte potřebné množství soli.