Většina lidí kupuje špatná kuřecí prsa. Před každým nákupem je třeba důkladně prohlédnout maso, zda na sobě nemá výrazné bílé pruhy. Proč takové kusy raději nechat v regálu? Zjistěte to!

V dnešní době je nabídka masa opravdu široká, a proto je mnohdy náročné vybrat si v obchodě opravdu kvalitní potraviny. Stejně to platí i u kuřecího masa, resp. kuřecích prsou, jejichž kvalita se může mnohdy velmi lišit. Každý z nás bude samozřejmě vždy toužit po co nejkvalitnějším dostupném kusu. Jak ale poznat, který kus je ten nejkvalitnější? Stačí být v obchodě obezřetný a vybírat si maso bez bílých pruhů.

Kuřecí prsa jsou velmi populární

Kdo by neznal oblíbenou masovou pochoutku kuřecí prsa. Velmi populární druh masa, který upravuje na tisíc způsobů. Především lidé, kteří holdují zdravému životnímu stylu tento druh masa mají v oblibě nejvíce. A nejen ti. Jsou země, kde je konzumace jiného druhu masa než kuřecího, přísně zakázána, a tak jsou kuchyně založené jen na úpravě masa kuřecího.

Nejčastěji se v rámci kuřecího masa upravují právě kuřecí prsa, která patří k těm nejchutnějším. Zde samozřejmě záleží na kvalitě, která v tomto případě velmi důležitá. Existuje nějaké znamení, podle kterého to poznáme? Na etiketě si samozřejmě můžeme přečíst, jakou má maso kvalitu, nicméně to nemusí být vždy rozhodující. Mnohem lepší je zaměřit se přímo na maso.

Čtěte také: Chystala jsem se stříhat stromky na zahradě a měla jsem na to skvělý tip. Dopadlo to tak, že mám nejkrásnější zahradu v okolí!

Kvalita masa souvisí se životem kuřat

Kuřecí maso pochází z drůbeže, konkrétně tedy z kuřat, které jsou chovány všude po světě. Ne ovšem všude jsou kuřata chována stejně, s čímž souvisí i kvalita jejich masa. Některá jsou chována na ekologických farmách s možností výběhu, některá ve velkochovech, a některá v rámci svého života ani nespatří denní světlo. Tohle vše spolu s genetickou výbavou má výrazný vliv na jejich kvalitu.

Stále více bílých pruhů

Všichni víme, že kuřecí maso patří k nejbohatším zdrojům bílkovin. Bílkoviny pomáhají lidskému tělu s budováním svalového hmoty a celkově s chodem organismu. V nedávné době ovšem vyšla napovrch znepokojující zpráva. Na kuřecích prsou se začalo objevovat čím dál více bílých pruhů, které vzbudily velkou vlnu pozornosti. Podle studie se nejedná o nic nebezpečného, nicméně bílé pruhy na kuřecích prsou značí, že daná kuřata prošla velmi rychlým vývojem, tzn. velmi rychle vyrostla.

Pro názornou ukázku doporučujeme podívat se na uvedený obrázek. Lze na něm vidět tři druhy kuřecích prsou, z nichž je každé jiné kvality. Na obrázku A jsou kuřecí prsa téměř bez bílých pruhů, tudíž jsou zcela normální a kvalita je zaručena. Ovšem u obrázků B a C se pruhy objevují, což je známkou toho, že v masu je mnoho tuku a masa tak bude více tuhé, což je na kvalitě samozřejmě znát.

Za vše mohou hormony a genetické pokusy

Pokud bychom srovnali současnou míru růstu kuřat s rokem 1957, tak vzrostla o 400 %. Za tímto značným nárůstem stojí genetika, ale především vysoké používání hormonů. To znamená, že kuřata jsou dopována hormony a jsou geneticky vylepšována, aby rychleji rostla. Zemědělci jich tak vychovají za stejnou dobu mnohem více, na čemž samozřejmě značně utrží. Takhle rychle rostoucí kuřata ovšem trpí, což se podepisuje na kvalitě jejich masa. Pokud tedy toužíte po kvalitním masu, pečlivě vybírejte, co kupujete.