Víte, co výrazně snižuje riziko rakoviny? Je to perla a základ orientální kuchyně. Jídlo zvané hummus. Názvu se rozhodně nemusíte bát, jelikož tento pokrm je nejenom zdravý, ale je také chutný -
Menu

Víte, co výrazně snižuje riziko rakoviny? Je to perla a základ orientální kuchyně. Jídlo zvané hummus. Názvu se rozhodně nemusíte bát, jelikož tento pokrm je nejenom zdravý, ale je také chutný

Jíst zdravé jídlo nemusí být zase až tak složité, pokud víte, co vám může prospět. Najít kombinaci, která je prospěšná a zároveň chutná může být někdy oříšek. Ne však neřešitelný problém. Pokud nevěříte, zkuste hummus. Velmi zajímavou orientální pochoutku, která navíc dokáže dobře snižovat riziko rakoviny. A to nejde o jediný klad.

Proč právě hummus? Pro vaše zdraví je nejlepší volbou

Přemýšlíte nad tím, proč právě hummus? Jelikož má mnoho pozitiv. Jak již bylo zmíněno, je skvělou volbou právě ve chvíli, kdy je vaším cílem snížit riziko rakoviny. Jelikož se jedná o jednu z nejzákeřnějších nemocí na světě, je na místě snažit se o určitou prevenci. Dále nezapomínejme také na to, že je hummus velmi dobrý zdroj bílkovin. Ty vám mohou pomoci jak k hubnutí, tak mohou pomoci budovat vaše svalstvo.

Zapomínat nelze také na to, že cizrna umí velmi dobře normalizovat hladinu cukru ve vaší krvi, což vede k tomu, že v případě cukrovky nemusíte mít nijak velké obavy. A když si toto jídlo dochutíte různým kořením, získáte pro své tělo další množství prospěšných látek. A to vše se skvělou chutí.

Statistiky hummus přímo vychvalují

Pokud vás výše uvedené informace nepřesvědčili, podívejte se na konkrétní čísla, která hummus doslova vychvalují do nebe. Když budeme konkrétní, tak studie dokazují, že kdo ho jí pravidelně, dokáže snížit riziko rakoviny až o 30 procent. U některých konkrétních typů jsou čísla ještě větší. Třeba taková rakovina tlustého střeva, kde je snížení rizika o necelých 60 procent. Jíst toto jídlo by měli i muži, jelikož u nich je reálná snížená šance na rakovinu prostaty, a to až o 45 procent.

Co je to hummus?

Jedná se o perlu a naprostý základ orientální kuchyně. Pokud jste o něm ještě neslyšeli, nenechte se zmást názvem. Je to opravdová pochoutka. Hlavní složkou je vařená cizrna, která je rozmixována na pastu. Ta je dále dochucována různými druhy koření. I díky tomu jídlo neomrzí, jelikož může být pokaždé jiné. Fantazii se meze nekladou.

Chcete si připravit hummus? Přinášíme vám 3 recepty

Máte chuť na hummus? Pokud ano, můžete si ho udělat na několik způsobů. Zde je recept první, kam kromě cizrny přijde také sezamová pasta, kmín, čerstvá citronová šťáva, trocha soli a olivový olej. Vše smíchejte podle chuti. Jedná se o naprosto základní recept, ze kterého doporučujeme vycházet stále. Pokud by byla konzistence stále příliš tuhá, přidejte ještě olej, nebo klidně také vodu. Vše chvíli povařte, poté nechte vystydnout a již můžete podávat. S čím? To je na vás – co třeba arabský chléb?

Druhá možnost se lehce dotýká další exotiky, a to Mexika. K cizrně přidáte kromě výše zmíněných ingrediencí také trochu česneku, dále také koriandr, dýňová semínka a hlavně kousek avokáda. To přidá nejenom na chuti, ale také nelze zapomínat i na zajímavou barvu. Tento recept jenom potvrzuje, že se fantazii meze skutečně nekladou.

U zajímavých barevných kombinací ještě zůstaneme. Podívejte se na třetí recept na hummus, která bude lehce počeštělý. To proto, že se do něho přidá česnek, ale také červená řepa. Dále ho můžete doplnit třeba i chilli papričkami. Postup je opět velmi jednoduchý, jelikož stačí všechny ingredience v mixéru přetvořit na táhlou chutnou pastu, lehce povařit a můžete podávat.

Líbil se vám článek?

Tisk
Recepty na lívance
RECEPTY

5 receptů na domácí, zahraniční a zdravé lívance

Lívance patří k tradičním (nejenom) českým moučníkům, které můžete podávat i jako hlavní jídlo. Velmi oblíbené jsou u dětí, ale…
RECEPTY

Budete překvapeni, jak snadný a chutný je tento recept na…

Hledáte recept na rychlou večeři nebo oběd? Vyzkoušejte masové zapečené kuličky. Ale ne ledajaké! V kupovaných je velice málo masa, obvykle…
RECEPTY

Naučte se připravovat úžasné želé dezerty. Až je ochutnáte, již…

Příprava studeného želatinového dortíku ale i slaného aspiku je snadná a výsledek stojí za to. Ze želé můžeme dochucováním vytvářet…
RECEPTY

Netradiční příprava závitků z pita chlebu na mnoho způsobů –…

Dnes není ničím neobvyklým, že se setkáváme s různými zahraničními specialitami a pita chlebem nebo tortillou se již nikdo nepozastaví. Obvykle…
RECEPTY

Stačí málo a vykouzlíte dokonalý velikonoční zákusek. Zvládnout se dá…

Každá hospodyňka má svůj vlastní originální recept na velikonoční dort, který se předává z generace na generaci. Pečení voňavé velikonoční…
RECEPTY

Stačí málo a můžete vykouzlit skvělý makový závin. Nepoužijete klasické…

Pečení s mákem je populární v mnoha zemích světa, ale především ho mají rádi v Polsku. Nicméně i u nás…