Výjimečná večeře pro celou rodinu či návštěvu z jednoho pekáče: Recept, který vymyslel můj švagr se stal slavný na internetu, jakmile ochutnáte – pochopíte proč!

Na léto jsou nejlepší recepty na přípravu snadných a rychlých jídel, která se vaří nebo pečou takřka samotné a bez dlouhého postávání u sporáku. Přesně takový recept přinášíme právě dnes, protože je rychle hotové a zároveň báječně chutná. Navíc ho zvládne připravit i naprostý kuchařský začátečník. Současně je možné recept modifikovat podle surovin, které zbývají právě doma ve spíži nebo v ledničce. A co si tedy dnes připravíme?

Zapečené brambory s masem, sýrem a žampiony

Tohle snadné jídlo si zamilujete, protože nepotřebuje žádnou zvláštní přípravu, zároveň báječně chutná, protože pečení umožní snoubení chuti pečených brambor s masem. Sýrová krusta a žampiony navíc přidají tu správnou delikátní chuť. A co budete potřebovat? Připravte si zapékací misku nebo pekáček. Kromě toho budete ještě potřebovat pro 4 osoby:

  • 800 g brambor,
  • 800 g vepřového masa (krk, krkovice apod.),
  • 600 g žampionů (nebo jiných sezónních hub),
  • 200 g tvrdého sýra (eidam, gouda),
  • 3 cibule,
  • kelímek smetany na vaření (12 %),
  • lžičku plnotučné hořčice,
  • sůl,
  • pepř,
  • slunečnicový olej.

Příprava

Oloupejte cibuli a nakrájejte jí na půlměsíčky. Vložte cibuli do hluboké pánve a osmažte dozlatova na slunečnicovém oleji.

Čtěte také: Melounová marmeláda vydrží uskladněná klidně i rok

Očistěte důkladně žampiony a nakrájejte na obdobně silné plátky jako cibuli, přidejte do pánve a taktéž osmahněte dozlatova. Lehce osolte a opepřete.

Nyní oškrábejte brambory, omyjte ve studené vodě a nakrájejte na 5-7 mm tenké plátky a jemně osolte.

Připravte si vepřové maso, odstraňte blanky, žíly nebo přebytečný tuk, nakrájejte na centimetrové plátky a okořeňte podle libosti, osolte a opepřete.

Připravte si pečicí plech, velkou zapékací misku nebo pekáč a vymažte nádobu máslem včetně rohů. Nyní pokládejte střídavě řadu brambor, kterou budete střídat s řadou masa.

Na závěr je nutné připravit smetanovou omáčku. Smíchejte v misce smetanu na vaření se lžičkou plnotučné hořčice, osolte a opepřete, dobře promíchejte. Směsí potřete brambory i maso v zapékací míse. Překryjte vrstvou žampionů s cibulí z pánvičky po celé ploše a na úplný závěr posypte nastrouhaným tvrdým sýrem.

Vložte do trouby předehřáté na 180 °C na přibližně 50 minut. Povrch se žampiony a sýrem musí být dokonale propečený dozlatova. Před servírováním můžete ještě posypat sezónními bylinkami ze zahrádky, případně doplnit zeleninovým salátem.