Na výrobu domácího mascarpone stačí jen 2 suroviny a 10 minut. Je mnohem lehčí a chutnější než to z obchodu!

Určitě to znáte i Vy. Ten skvělý pocit, když si můžete nějakou potravinu, kterou běžně kupujete v obchodě, vyrobit i sami doma. Já osobně vždy tuto příležitost využívám a není tomu jinak ani u tohoto receptu. Domácí krémové mascarpone si připravíte už ze dvou ingrediencí.

Mascarpone asi většina z nás využívá při přípravě dezertů. Je skvělé do krémů, jako našlehaná zmrzlina, oslazené s medem jej můžete podávat jen tak s ovocem, ale naplníte jím i ravioli. Mascarpone si jednoduše místo v naší kuchyni určitě zaslouží.

mascarpone1[hana-code-insert name=’google‘ /]Už se mi párkrát stalo, že byl tento krémový sýr (ano je to sýr) vyprodaný a nic jiného na světě mascarpone nenahradí. Co mi jiné zbývalo než změnit recept a koupit alespoň kysanou smetanu? Pak jsem ale narazila na tento skvělý a jednoduchý recept!

Čtěte také: Na obrázku se skrývá 7 jednorožců. 99% lidí je nenajde, pokud je najdete, máte geniální myšlení a přesný zrak. Zde je nápověda

Samotná příprava trvá přibližně 10 minut a mascarpone pak už jen necháte odpočívat v lednici, minimálně jednu noc. Na další den ho už můžete použít například do palačinek nebo na lívance. Pokud vaříte zdravě, rádi a bez éček a jiných látek, tento recept je určen přímo pro Vás.

Co budete potřebovat?

  • 2 hrnky smetany (nejlepší je ta, co má nejvíce tuku, např. 40%)
  • 1 lžičku citronové šťávy

Jak na to?

Smetanu nalijte do hrnce a dejte na mírný plamen.

mascarpone2Postupným zahříváním byste měli dosáhnout teploty 90 stupňů a tato teplota by měla zůstat konstantní. Po třech minutách vaření přidejte citrón a vařte další tři minuty.

mascarpone3Celou směs odstavte ze sporáku a nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Připravte si klasickou utěrku, takovou, jakou používali ještě naše maminky. Mascarpone nalijte do utěrky, kterou umístíte do cedníku a hrnce. Přes noc se odstředí syrovátka, která zůstanou v hrnci.

mascarpone4[hana-code-insert name=’Dole‘ /]Mascarpone můžete hned druhý den použít. V chladničce Vám vydrží i pár dní, ale přesuňte jej do uzavřené nádobky. Věřím, že Vás taková domácí výroba potěší, a protože to není vůbec náročné, můžete se do toho pustit hned teď.

mascarpone5Dobrou chuť!