Vzala jahody a ponořila je do misky se slanou, osolenou vodou: Nejjednodušší očista, které zvládne každý – vytáhne červy, brouky, chemii a zbaví je postřiků!

Sezóna jahod právě vrcholí a co nevidět tu bude její konec. Kdo touží po skvělých a chutných jahodách, pak má právě v tomto období jedinečnou příležitost navštívit nějakou farmu se samosběrem nebo navštívit vlastní zahrádku. Nemáte-li čas ani na jedno, můžete cestou domů z práce navštívit obchod nebo tržiště, kde čerstvé jahody prodávají. Určitě vám budou mimořádně chutnat a užijete si je. Má to ovšem jeden háček. Abyste si je opravdu vychutnali, je nutné je pořádně omýt, což nemusí být vždy úplně snadné. Mnoho lidí umývá jahody nevhodným způsobem, a proto si ukážeme, jak na to.

Očista je nutná

Jahody se skvěle hodí pro přípravu zákusků, dezertů, koláčů nebo dalších dobrot. Můžete si je také zamrazit na zimní období. Jahody patří mezi nejoblíbenější druh ovoce, zejména u dětí. Dospělí je ovšem také milují, a tak je po jahodách vždy velká sháňka. Musíme ovšem vědět, jak jahody správně připravit ke konzumaci, přípravě pokrmu nebo k zamrazení. Budete se možná divit, ale pořádná očista je opravdu důležitá.

Zbavte se bakterií a pylu

Plody jahod mohou být plné pylu nebo červíků, které rozhodně nechceme baštit. Mohou se na nich dokonce schovávat bakterie, které rozhodně našemu tělu neprospějí, stejně jako jiné patogenní organismy. Budete-li si jahody kupovat v obchodě, pak je dost možné, že na nich budou stopy po pesticidech nebo jiných chemických látkách. To jsou všechno důvody, proč je pořádná očista jahod nutná.

Čtěte také: Naučte se rozpoznat úzkost i postupy, jak se jí efektivně zbavovat

Metody očisty

Nejjednodušším způsobem je připravit si roztok sody. Na 1 litr vody budete potřebovat 10 g jedlé sody. Do tohoto roztoku umístěte jahody na 10 minut, pak je vložte do cedníku a opláchněte pod tekoucí vodou.

Můžete také jahody první opláchnout pod tekoucí vodou, abyste z nich odstranili pyl a bakterie. Potom je přelijte vroucí vodou, abyste se zbavili patogenních organismů, a nakonec je namočte do studené vody na 10 minut. Zbavíte se tak pesticidů. Teprve potom budou jahody připravené pro další cestu.