Vzpomínky na teplé vaječné snídaně, které dělávala babička

Trocha nostalgie nezaškodí a koho by čas od času nepřepadly krásné vzpomínky na dětství, období bez větších starostí a svět plný barev, nových věcí a dobrodružství! Mnoho lidí se shoduje na tom, že řadu vzpomínek na dávné časy má spojeno s vůněmi, a mezi ty patří bezesporu také voňavé teplé snídaně, které milující babička připravovala především z vajec. A pokud byla vajíčka domácí, byla všechna jídla ještě o to lepší. Ta hlavní ingredience jim však nechyběla nikdy, láska.

Nedbalo se tehdy jako nyní na zdravou stravu a minimalizaci tuků a soli. Ale lidé se přirozeně mnohem více hýbali a také potraviny byly přírodní, bez tolika moderních aditiv a konzervantů.

Zavzpomínejte si s námi, ostatně, možná to u vás bylo podobné a možná si takovouto snídani dopřejete někdy i nyní.

Čtěte také: Hřebíček je prostředkem pro pevné zdraví. Jak ho využít?

Chléb nebo veka ve vajíčku

Tento recept patřil v rodině k těm snad nejoblíbenějším, a to zejména pro výbornou chuť a jednoduchost a rychlost přípravy. Stačilo mít doma kousek chleba nebo veky, vajíčka a olej a mohlo se začít s přípravou, která byla velice snadná. Plátky chleba nebo veky se ponořily z obou stran do rozšlehaných a osolených vajec a opekly se z obou stran na rozpáleném oleji. Poté se daly chvíli na ubrousek, aby z nich vysál přebytečný tuk, a mohly se podávat. Nejraději jsme je měli potřené trochou hořčice a ozdobené plátkem čerstvého rajčete.

Hemenex nebo ham and eggs?

Ham and eggs je snídaně známá a populární zejména v angloamerické kultuře, ale u nás zdomácněla pod názvem hemenex, pod kterým bývala ostatně kdysi uváděna i v restauračních jídelních lístcích. Ať už tomuto pokrmu říkáte jakkoliv, jedná se jednoduše o šunku s vejci. Na pánvi podle chuti rozpustíte máslo nebo rozpálíte olej, dno vyložíte plátky šunky a lehce ji orestujete. Poté ji zalijete osolenými rozšlehanými vejci a upečete. My jsme na šunku přidávali ještě plátky rajčat, které hemenexu dodaly barvu a svěží chuť.

Míchaná vajíčka neboli vaječina

Pojmenování tohoto pokrmu záleží na tom, odkud pocházíte, vaječina se používá zejména na Severní Moravě. Mohlo by se zdát, že příprava této snídaně je jednoduchá a nejde na ní nic pokazit, ale opak je pravdou. Pokud chcete mít míchaná vajíčka opravdu hladké konzistence, a nikoliv ve formě vysušených hrudek, je třeba do rozšlehaných vajíček se špetkou soli přilít také malé množství vlažné vody. Míchaná vajíčka chutnají nejlépe připravená na másle.